Fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, și alți martori audiați în dosarul în care a fost anchetat modul în care s-a luat decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș spun că șeful Inspectoratului Școlar Județean, Ștefan Someșan, a fost forțat de factori politici să fondeze unitatea de învățământ.
Cazul inspectorului școlar care s-a crezut ministru
Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu-Mureș, a mărturisit că „a fost forțat de factori politici de la București să înființeze acest liceu și să-i atribuie personalitate juridică".
Cel puțin așa a susținut în fața procurorilor Andrei Mureșan, fost secretar al municipiului Târgu-Mureș. „I-am reproșat modul abuziv în care a procedat. La un moment dat, acesta mi-a răspuns că fusese forțat de factori politici de la București să înființeze acest liceu și
să-i atribuie personalitate juridică, că asupra sa se efectuaseră în acest sens presiuni constante de către diverse persoane din cadrul UDMR", a declarat Mureșan în timpul anchetei.
Ancheta procurorilor în acest caz a vizat modul în care Someșan a emis mai multe acte în perioada 2014 - 2015, care au dus la înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, din Târgu Mureș, cu predare în limba maghiară, care _ după ce a fost desființat printr-o decizie judecătorească _ a declanșat un adevărat scandal diplomatic între România și Ungaria.
Decizia, deființată
Concret, procurorii DNA au susținut că liceul nu a deținut autorizări provizorii sau acreditări de funcționare, pe parcursul anilor școlari 2015 - 2016 și 2016 - 2017, de la Ministerul Educației Naționale. Astfel, elevii ar fi fost puși în situația de a urma și absolvi cursurile unei unități de învățământ neautorizate și neacreditate.
De aceea, decizia lui Someșan de înființare a liceului a fost atacată în contencios-administrativ de Primăria locală și de Consiliul reprezentativ al părinților din Colegiul „Unirea". Pe 13 iulie 2017, Tribunalul Mureș a decis anularea acesteia, iar activitatea liceului a fost suspendată.
De unde veneau ordinele
Martorii audiați de procurori în timpul anchetei au arătat că, în 2014, Guvernul condus de Victor Ponta, care era la guvernare alături de UDMR, ar fi sprijinit tacit demersurile de înființare a liceului. Unul dintre semnale a fost atunci când Ponta l-a destituit din funcția de prefect pe Vasile Oprea, care contestase în instanță mai multe hotărâri ale Consiliului local care priveau liceul.
„Astfel, am înțeles cât de mari au fost interesele prin înființarea acelui Liceu Teologic Romano-Catolic, din Târgu-Mureș, și de la ce nivel, de la cel mai înalt din stat, era interesul față de această «problemă». De altfel, totul este explicabil prin faptul că, la acea vreme, unul dintre consilierii primului ministru era domnul Frunda Gyorgy", a declarat la DNA Laura Claudia Boldea, mama unui elev. Aceasta este semnatară a petițiilor prin care au fost sesizate presupusele ilegalități comise cu privire la înființarea liceului.
A dat vina pe subordonate
Someșan nu a vrut să facă declarații la DNA și s-a prevalat de dreptul la tăcere. În 2016, când a fost propus la arestare preventivă, Someșan a dat însă o declarație în fața judecătorului, în care a recunoscut în esență săvârșirea faptelor. El a motivat că, pe de o parte, nu a avut cunoștințele juridice și s-a bazat pe părerea consilierului juridic și a consilierului de rețea școlară din cadrul ISJ Mureș. Pe de altă parte, a arătat că presiunea politică creată asupra sa venea, atât de la administrația publică locală, cât și de la nivel central, atât ministerial, cât și guvernamental, presiune care i-a creat convingerea că, indiferent de poziția sa, liceul urma să fie oricum înființat, se arată în documentele care au ajuns pe masa judecătorilor.
La rândul lui, fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, a confirmat la DNA că Someșan i-ar fi spus de aceste lucruri. „Din discuțiile telefonice avute cu Someșan, acesta mi-a comunicat faptul că se făceau presiuni asupra dumnealui de către factori politici locali, pentru a înființa acel liceu, în caz contrar punându-i-se în vedere că va fi demis", a spus acesta.
În atenția lui Orbán
Imediat după suspendarea activității liceului din Târgu-Mureș, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar. În același timp, oficialii de la Budapesta au amenințat că vor bloca aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Ulterior, problema liceului catolic a fost discutată de președintele PSD, Liviu Dragnea, cu premierul Ungariei, Viktor Orbán. Cei doi au convenit că partea română va rezolva problema de la Târgu-Mureș, iar Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la OECD.