DEZBATERI LA ,,CERCUL MILITAR" TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

În cadrul ședinței de joi, 28 septembrie a.c., organizată de Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ,,Avram Iancu" Mureș, publicul prezent - în special cadre miliare în rezervă și retragere - a asistat la o adevărată lecție de istorie. Ședința a fost condusă de general-maior în rezervă Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere - filiala ,,Avram Iancu" Mureș. În cadrul ședinței au fost dezbătute câteva probleme importante.

Lt.col. (r) Petrișor Budea a prezentat un material referitor la comemorarea a 145 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu. A fost evocată activitatea acestuia atât profesională cât mai ales, ca luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Cu acest prilej, s-a organizat și o expoziție de hărți cu toate acțiunile desfășurate de Avram Iancu și tribunii săi, în special pe teritoriul munților Apuseni, pentru apărarea drepturilor acestor locuitori.

Mr.(r) prof. Nicolae Balint, a prezentat un material despre crimele care s-au comis la Cămăraș-Sărmașu, care au avut loc în septembrie 1944, în noaptea de 16 spre 17 septembrie. În alocuțiunea sa, a punctat: ,,crimele de la Sărmașu nu sunt singulare, ele se înscriu în crimele celor 126 de evrei asasinați acolo de armatele maghiare (...) se înscriu într-un șir lung de asasinate."

O scurtă evocare a evoluției Asociației Naționale ,,Cultul Eroilor" și a filialei județene ,,General Ștefan Gușă" Mureș, a fost prezentată de către cpt.(r)- conf.univ.dr. Adrian Șimon. De asemenea, a mai făcut referire și la principalele acțiuni din cadrul ,, Săptămânii Eroilor și Martirilor Neamului". Referindu-se la abordarea temei, despre cultul eroilor, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala Mureș, general-maior rez. Gheorghe Popa, a precizat: ,, Dacă noi nu o menținem trează ea se diminuează, și pe măsură ce timpul trece, se va pierde. Consider că noi, cei care am slujit armata sub drapel, avem obligația și am fost chiar instruiți să ne apărăm țara, să apărăm și să-i cinstim pe cei care s-au jertfit pentru neam și țară de-a lungul vremii."

O ultimă problemă pe care asociația condusă de către dl Gheorghe Popa o așteaptă cu nerăbdare, este ziua de 25 octombrie - ,,Ziua Armatei Române", motiv pentru care, unul din materialele prezentate de către col.rez. Aurel Bochiș, a fost despre aportul armatei române pentru eliberarea părții de nord-vest a Transilvaniei și participarea până la victoria finală a națiunilor unite.

 

Lasă un comentariu