Toxicologie clinică de urgență Intoxicația acută cu etilenglicol

Distribuie pe:

Substanța se utilizează pentru radiatoarele autovehiculelor, astfel fiind la îndemâna individului. Se utilizează, de asemenea, ca solvent. Intoxicațiile pot surveni în urma ingestiei accidentale, în cazul copiilor, confuzie de recipient, tentativă de suicid, accidente de muncă.

Substanța are un gust dulce, ceea ce explică atracția de a o ingera (animalele se pot intoxica astfel). Bolnavul are un mers ebrios (cu tulburări de echilibru), la expirația aerului nu degajă mirosul de alcool.

Intoxicația acută poate evolua spre comă și deces. Studiile efectuate au relevat că doze de alcool etilic care să realizeze și să mențină o alcoolemie de 1-1,5 gr. ‰ nu aduc o toxicitate mare, oferind însă o protecție pentru majoritatea intoxicațiilor cu etilenglicol. Doza folosită trebuie să fie mai mare în cazul etilicilor cronici. În consecință, tratamentul va fi condus prin titrarea dozelor de alcool etilic în sânge.

Se administrează alcool etilic în concentrații de 10% sau 5%, bineînțeles, steril, în perfuzii intravenoase. Pentru administrarea pe cale bucală se utilizează alcool 95% diluat, de obicei, în suc de portocale.

Lasă un comentariu