ANIMALELE DE COMPANIE BOLNAVE ÎȘI EXPUN STĂPÂNII LA DEPRESIE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio, citați de descopera.ro, susțin că oamenii care se ocupă de animalele abandonate sau de cele bolnave se expun la un nivel ridicat de stres și prezintă simptome de depresie.

„Este bine cunoscut faptul că îngrijirea unei persoane grav bolnave impune mult efort, indiferent dacă sunteți medicul sau prietenul ei, și crește riscul de anxietate și depresie. Același lucru este valabil și în cazul celor care îngrijesc animalele diagnosticate cu o boală terminală. Acest tip de stres, al îngrijitorului, expune persoana respectivă la izolare socială și la o calitate mai slabă a vieții.

În general, proprietarii animalelor de companie se gândesc la prietenii lor necuvântători ca la membrii familiei, iar studii anterioare arătau că medicii veterinari sunt expuși la același nivel de stres pe care îl întâmpină și alți profesioniști din domeniul sănătății.

Sub impulsul acestor fapte, am investigat modul în care anxietatea și depresia pot apărea la proprietarii animalelor de companie care au fost diagnosticate cu o boală cronică sau terminală.

Pentru acest studiu, am ales 119 persoane (dintre cele 600 înscrise) care aveau un animăluț aflat în suferință, după care am asimilat rezultatele cu ale altor participanți care dețineau pisici sau câini sănătoși.

Astfel, am descoperit că proprietarii care s-au luptat cu boala animalului de companie au fost, așa cum era de așteptat, expuși unui nivel ridicat de stres și prezintă simptome de depresie", afirmă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu