„Ziua Recoltei" în stil nou

Distribuie pe:

După ce ani de zile destinele agriculturii românești au fost conduse de diletanți, în sfârșit, un specialist de mare ținută profesională, dr. ing. Petre Daia, cunoscător al realităților din producția agricolă, vorba din popor, „de pe cruce", nu „de la picioarele crucii", se preocupă de valorificarea producției agroalimentare românești, prin încurajarea producătorilor interni să-și promoveze organizat produsele. La inițiativa domniei sale, Parlamentul României a adoptat Legea nr.168/2017, publicată în Monitorul Oficial al României Nr.556/13 iulie 2017, privind instituirea zilei de 10 octombrie ,,Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești", să nu-i spunem „Ziua Recoltei", fiindcă ar deranja o serie de „democrați" de ocazie, care nu pierd niciun prilej de a critica un fenomen frumos și util din perioada socialistă.

Ing. Silvia Jude - șef serviciu la DADR Mureș, implicată direct în organizarea acestui eveniment, ne-a declarat: „Vrem să organizăm un eveniment de interes pentru cetățenii mureșeni, prin organizarea în Parcul din Piața Trandafirilor din Târgu-Mureș, în data de 10 octombrie 2017, cu implicarea directă a Prefecturii Județului Mureș, Consiliului județean, Primăriei Târgu-Mureș, Direcției Agricole, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, a unei expoziții cu vânzare a produselor agroalimentare românești, cu precădere a celor obținute în județul Mureș, cu ocazia «Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești.» Producătorii agricoli, fermieri, persoane fizice și societăți comerciale din industria alimentară sunt invitați, să participe cu mărfuri de excepție, la prețuri decente, fără intermediari, expoziția fiind deschisă între orele 10 și 18".

Cu acest prilej, cumpărătorii își pot procura: fructe, legume, preparate din carne, lapte, legume, băuturi, miere de albine și produse apicole. Având în vedere faptul că județul Mureș este renumit pentru calitatea deosebită și diversitatea produselor agroalimentare, dovadă premiile înregistrate pe plan național, la Târgurile agroindustriale „Agraria" și „Indagra", chiar că merită să economisiți din timp bani pentru o aprovizionare cu alimente sănătoase, obținute la noi în județ.

Dr. ing. Mihai Tomșa, cel mai renumit specialist horticol din județ, recomandă și vine cu argumente științifice, să se consume fructe, cu precădere, mere obținute în locul în care ne-am născut, nu din import. În plus, potrivit FAO, România este al șaselea furnizor de mere din UE, iar județul Mureș, cu o producție anuală de 38.100 tone de mere se situează printre primii furnizori de mere din țară. Așa că nu se explică importul masiv de fructe din țările Uniunii Europene, din Ucraina, Moldova, Turcia, Polonia. Chiar dacă anul acesta producția de fructe din județ a fost dijmuită de înghețurile târzii de la începutul primăverii, sunt speranțe că ofertele de mere sănătoase din județ, la un preț convenabil, vor fi suficiente. Cea mai delicată problemă, pe care sperăm să o rezolve corpul de inspecție de la DADR Mureș, este falsificarea ofertei de mere, cu cele din import, din Polonia sau Ungaria, oferite de comercianți sub eticheta de „mere de Batoș", sau „mere de Reghin". Ing. Vasile Hangan - administratorul Complexului agroindustrial Heliantus, din Reghin, contactat de noi, ne-a declarat: „Pot să vin la Ziua Recoltei cu fructe, produse de carmangerie și preparate din lapte, cu condiția să nu mi se perceapă taxe prea mari pentru stand. Merele pleacă de la noi din fermă cu 1,5 lei/kg și nu știu cum ajung la tarabe la peste 3 lei/kg."

Având în vedere faptul că sunt implicate direct în organizare și Primăria municipiului Târgu-Mureș, bănuim că Poliția Locală, Protecția consumatorilor, Inspecția de stat de la Direcția agricolă, DSVSA, se vor implica în verificarea autenticității documentelor și a mărfurilor expuse.

Mai există un aspect interesant de reținut, pe lângă produsele anunțate mai sus, consumatorii își pot procura miere de albine și produse apicole, produse agroalimentare, direct de la producător, cu această ocazie pot fi cunoscuți, fiind de la noi din județ. Eventual să se stabilească o posibilă relație de colaborare, prin achiziționarea direct din fermă a produselor necesare consumului familial. O asemenea colaborare am văzut-o în SUA, unde, la intrarea în fermă funcționa un magazin de specialitate. Celor care doreau să-și recolteze produsele direct din câmp li se oferea această ocazie, bineînțeles, prețul de vânzare era mai mic. Vă dau un exemplu: la o fermă pomicolă am fost să cumpărăm afine, vânzătorul ne-a indicat rândul nr.8. Nemulțumit că recolta de pe rândul respectiv a fost mai slabă, am intrat pe alt rând. Imediat băiatul meu m-a oprit și m-a atenționat că-l fac de rușine și să trec pe rândul recomandat. Să-mi fie cu iertare că v-am prezentat acest exemplu, dar vine vremea ca și la noi în România să se instaureze respectul pentru o colaborare reciproc avantajoasă…

Dacă se vor interzice produse agroalimentare din alte județe, din țările vecine, în mod special din Ucraina, „Ziua Recoltei" din 10 octombrie va fi un câștig real, atât pentru consumatori cât și pentru producătorii agricoli, un bun prilej de a ne cunoaște potențialul agroalimentar al județului.

Lasă un comentariu