TRANSPORTUL ÎN COMUN, BENEFIC PENTRU SĂNĂTATEA VÂRSTNICILOR

Distribuie pe:

Oamenii britanici de știință de la Universitatea din Londra și cei de la Universitatea din Manchester, citați de descopera.ro, au constatat că persoanele vârstnice care optează în mod regulat pentru mijloacele de transport în comun merg pe jos mai repede, fapt ce indică o asociere între acest mod de deplasare și starea lor de sănătate.

„În studiul nostru, am analizat date provenind de la peste 7.000 de persoane adulte care au luat parte la o cercetare realizată la nivel național. Astfel, am descoperit că persoanele care nu foloseau frecvent transportul public manifestau un declin mai rapid al vitezei cu care mergeau pe jos, în comparație cu indivizii care utilizau frecvent acest mijloc de deplasare în comun. În cazul indivizilor adulți care nu optau pentru transportul public, majoritatea folosind în schimb mașina, declinul vitezei de deplasare pe jos a fost cel mai accentuat.

O treime dintre adulții cu vârste de peste 60 de ani a declarat că nu utilizau mijloacele de transport în comun din cauza lipsei infrastructurii și a calității slabe a serviciilor oferite. O altă treime a susținut că nu avea nevoie să apeleze la transportul public deoarece avea acces la mașină.

Însă, persoanele care folosesc transportul public în mod frecvent sunt mult mai active din punct de vedere fizic și au mușchi mai puternici la membrele inferioare, în comparație cu cele care nu utilizează mijloacele de deplasare în comun. Prin urmare, îmbunătățirea accesibilității la transportul public al persoanelor în vârstă ar putea preveni declinul mobilității funcționale odată cu îmbătrânirea.

Utilizarea transportului public mai mult de o dată pe săptămână nu este numai un obicei prietenos cu mediul, ci aduce și numeroase beneficii, precum menținerea sănătății și a activității fizice și reducerea izolării sociale.

Pe de altă parte, atenționăm că prezența persoanelor vârstnice la volan poate avea efecte adverse, de la accidente de circulație la boli provocate de sedentarism.

Potrivit unui alt studiu, realizat de Consiliul pentru Cercetări Medicale și Consiliul pentru Cercetări Economice și Sociale britanice, două treimi dintre persoanele adulte cu vârste de peste 60 de ani utilizează rar sau deloc mijloacele de transport în comun, chiar și atunci când acest mod de deplasare este gratuit pentru această grupă de populație și pre-zintă beneficii pentru sănătate", afirmă cercetătorii britanici. 

Lasă un comentariu