Guvernul, amenințat de ample proteste sindicale

Distribuie pe:

Mai multe confederații sindicale naționale au anunțat public că vor declanșa, luna aceasta, ample acțiuni de protest în întreaga țară. Principalele revendicări ale sindicaliștilor privesc blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat și modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile. Prin liderii lor, sindicaliștii susțin că proiectul Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular la nivelul Uniunii Europene prin care românii sunt victime și cobai. Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE.

Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de către angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție, susțin sindicatele, asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători, iar transferul integral al contribuțiilor către lucrători va debalansa acest echilibru. Efectele negative generate de modificarea actualului sistem al taxelor sociale sunt predictibil multiple dar, în primul rând, vor duce la scăderea veniturilor nete din muncă, iar salariatul nu va mai putea beneficia de facilități fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10%. Totodată, se prezumă eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor. De asemenea, eliminarea cu totul a contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale înseamnă, de fapt, lipsa totală de răspundere a companiilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiții normale pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor (în contradicție cu Legea 319/2006 privind sănătatea și securitatea în muncă.

Desființarea contribuției pentru concedii medicale înseamnă că salariații vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuției pentru creanțe salariale lasă descoperiți lucrătorii în cazul insolvenței companiei, fără ca aceștia să-și mai poată recupera salariile. Toate acestea ar determina o modificare radicală a legislației specifice, ceea ce este de natură să ducă la un conflict de norme cu legislația internațională (Convenții OIM ratificate sau directive EU), arată reprezentanții CNS Cartel Alfa. Desființarea fondului de șomaj ar fi, potrivit sindicaliștilor o altă consecință negativă a acestei măsuri. Un alt efect negativ, ar fi scăderea sustenabilității sistemului public de pensii, prin reducerea drastică a valorilor contribuțiilor la pilonul I de pensii (de la 31,3% în 2008 ajunge la numai 18,3% din total contribuții). Iată, domnule prim-ministru, câteva temeri justificate și argumente serioase ale unor importante categorii sociale, de care Guvernul României trebuie să țină cont și pentru care trebuie să dea socoteală și să răspundă. În acest sens, vă solicit să mă informați care este viziunea Executivului asupra problemelor semnalate și ce intenționați să întreprindeți pentru a evita un conflict sindical major, în scopul stabilității și păcii sociale a României.

(Interpelare adresată Guvernului României, Domnului prim-ministru Mihai Tudose)

 

Lasă un comentariu