Cerșetorul și... Sufletul

Distribuie pe:

„Un om din Nepal, în Himalaya, cerșise două zeci și unu de ani. El se așeza într-un anumit loc și cerșea cu gândul de a se îmbogăți. Totuși, muri sărac, iar oamenii, închipuindu-și că el ascunsese banii săi acolo unde stătea pentru cerșit, au săpat și au găsit o comoară a unui rege, care murise demult. Cerșetorul care dorea să se îmbogățească nu știuse că stătuse pe o asemenea bogăție". Tot așa, noi creștinii stăm pe o mare bogăție care este viața dată de Dumnezeu, cu toate frumusețile ei, dar o neglijăm, trecem pe lângă ea, uitând de Marele Creator Dumnezeu. Drumul nostru spre mântuire, spre fericirea pământească și cea viitoare trece prin curtea lui Dumnezeu. Numai atunci când am îmbătrânit și nu avem speranță în nimic, ne dăm seama că am stat pe o bogăție și n-am văzut-o. Dar mai este și întoarcerea ceasului al nouăzeci și nouălea...(n.a.).

Sundar Sing (1889-1929), înțelept și iluminat indian trecut la creștinism

***

„Ce văd este frumos, ce aud este frumos, dar mai este ceva. Acestea sunt lucruri măsurabile, dar mai apare ceva, nemăsurabil, care este SUFLETUL. Cum îl măsurăm? Și atunci zicem: NOI PERCEPEM DIVINUL DIN AFARĂ CU DIVINUL DIN NOI. E UN SALT".

Plotin (205-270), filosof grec, considerat părintele curentului filosofic cunoscut drept neoplatonism. A studiat filosofia la Alexandria avându-l maestru pe Ammonios Saccas, un filosof platonician.

***

„Nu există legătură mai sfântă decât frăția dintre oameni. Tata își iubește copilul, mama își iubește copilul, copilul își iubește părinții; dar ce înseamnă toate acestea, fraților? Animalele sălbatice își iubesc și ele copiii. Dar să te înrudești prin legătura sufletului, nu numai prin aceea de sânge, iată ce îi este dat numai omului".

Nikolai Vasilievici Gogol (180 -1852), dramaturg, prozator rus

P.S. „Tu însă când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa ușor, roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns, și Tatăl tău care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Când vă rugați nu spuneți multe ca neamurile, că ei cred că în multa vorbărie vor fi ascultate. Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți nevoie, mai înainte ca să cereți de la El ". Matei 6, 6-8

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu