,,Fii proactiv, doar așa poți schimba ceva!"

Distribuie pe:

Consilierul județean prof. dr. Nadia Rață, prim-vicepreședinte PNL - Filiala Mureș și vice-coordonator al Subcomisiei pentru învățământ preuniversitar din cadrul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a Partidului Național Liberal, a participat la ședința acestei comisii naționale, desfășurată vineri, 29 septembrie 2017, la București.

Într-un comunicat de presă, prof. dr. Nadia Rață, a declarat:

„Cred că discuțiile avute în această ședință de lucru au venit în întâmpinarea nevoilor sistemului educațional și nu întâmplător s-au desfășurat în zilele premergătoare Zilei Internaționale a Educației. Această activitate a presupus o reală dezbatere și efervescență de idei și păreri, cu scopul de a readuce în normalitate sistemul de învățământ românesc."

De asemenea, se mai precizează faptul că, printre numeroasele aspecte discutate, s-au regăsit cele realmente problematice: curriculum-ul neadaptat, resursele umane insuficient formate și insuficient motivate, abandonul școlar, managementul educațional deficitar, nevoia de reactivare și dezvoltare a învățământului profesional, discrepanța între posibilitățile învățământului din mediul urban și cel rural și subfinanțarea întregului sistem educațional, lipsa majoră de corelare între actele normative și legislația privitoare la educație.

Fâcând referire la diferențierea problemelor în aceste domenii, prof. dr. Nadia Rață, a afirmat:

,,Întrucât problemele în aceste domenii sunt transversale, ele au fost diferențiate ca fiind: de sistem, instituționale și de proces, una dintre sugestiile formulate fiind aceea de a se realiza studii de pedagogie comparată pe problemele strategice ale sistemului. Aceste aspecte precum și soluții pentru revigorarea învățământului se pliază și se subscriu coordonatelor Programului „România educată", lansat și susținut de președintele României, Klaus Iohannis.

Desigur, acest program, aflat acum în a doua etapă, continua consultarea cu privire la strategia pentru educație și cercetare pentru perioada 2018-2030. În prima etapă s-au organizat deja o serie de consultări cu privire la viziunea și obiectivele de țară pentru aceste domenii. Subiectele vizate de această comisie a PNL, și de subcomisiile recent constituite, integrează temele grupurilor de lucru stabilite prin programul România educată, anterior menționat: Cariera didactică (nevoia de creștere a calității corpului profesoral fiind unanim recunoscută), Echitatea (indiferent de unde provine, de mediu, de situația financiară, orice copil are dreptul la educație, dar nu numai la educație simplă, ci la educație de calitate), Profesionalizarea managementului educațional, Învățământul profesional și tehnic, Educația timpurie, Evaluarea elevilor și studenților. Toate aceste demersuri sunt realizate pentru a poziționa sistemul educațional românesc pe un loc fruntaș, pe plan global, într-o manieră competitivă."

Totodată, în document se mai precizează:

„Cu această ocazie lansez o invitație tuturor colegilor dascăli din județ și, de altfel, din întreaga țară, aceea de a participa la activitățile comisiilor de educație județene ale Partidului Național Liberal, pentru a contribui la o reală schimbare a educației în România. Rezultatele acestor dezbateri sunt transmise, implicit, la nivel național, ideile și concluziile pertinente vor fi cuprinse în proiectele de strategii pentru educație, pentru a dezvolta o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Calitatea sistemului de educație depinde de fiecare dintre noi, înseamnă ieșirea din zona de confort, înseamnă să fim proactivi. Îndemnul meu deja cunoscut, pe care și azi îl adresez colegilor mei educatori, de ziua noastră internațională, este: „Fii proactiv, doar așa poți schimba ceva! Să schimbăm în bine, împreună, destinele educației românești, spre binele copiilor noștri!"

 

Lasă un comentariu