De anul viitor, INTERZIS LA REȚELELE DE SOCIALIZARE PENTRU COPIII SUB 16 ANI?!

Distribuie pe:

Din luna mai 2018, va fi transpus în legislația statelor comunitare, inclusiv în România, noul Regulament privind Protecția Generală a Datelor care, printre altele, le interzice tinerilor sub 16 ani să acceseze, fără consimțământul părinților sau al tutorilor, rețelele sociale și alte website-uri.

În articolul nr. 8 din Regulament, se precizează: „În ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale în mod direct unui copil, aceasta va fi legală dacă minorul are cel puțin vârsta de 16 ani. Dacă are sub vârsta de 16 ani, prelucrarea datelor copilului este legală numai dacă și în măsura în care consimțământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părintești asupra copilului".

Totuși, specialiști în IT, citați de adevarul.ro, consideră că punerea în practică a noilor norme europene depind de gradul de implicare al părinților: „Există o serie de tehnologii care permit monitorizarea conținutului online. Sunt tehnologii de asistență parentală, care permit părintelui să monitorizeze accesul copilului la internet. Asta înseamnă atât restricționare de aplicații, cât și de trafic web. Se poate bloca pe anumite intervale orare, când copilul este la școală, accesul pe Facebook, de exemplu. Dar asta numai după ce este informat și copilul, pentru că altfel am putea avea o problemă de legalitate. Părintele și copilul trebuie să discute despre pericolele online, iar părintele trebuie să intervină cu capacitatea tehnică atunci când conținutul online accesat de copil este nepotrivit pentru vârsta lui".

Lasă un comentariu