Cămara K'ARTE Kamra (Camera K'ARTE - Strada G. Enescu nr. 2)

Distribuie pe:

Cămara este un spațiu care și-a pierdut din importanța sa în locuințele zilelor noastre - și nu e de mirare: în magazinele apropiate avem acces la tot ce este necesar. Nici bunătăți nu mai conservăm cât obișnuiam mai demult. Dar memoria cămării este vie, amintirea trăiește în cei mai mulți dintre noi - mai ales aici, în Ardeal - un fel de experiență a siguranței, atmosfera ușor mistică a căutării prin rafturi și familiaritatea alimentelor la producerea cărora am contribuit și noi. Și blocurile construite în timpul socialismului contribuie la supraviețuirea cămării în societatea consumeristă, prin diviziunea interioară a apartamentelor - deși depinde de locuitori dacă o folosesc și cum.

Proiectul Cămara K'ARTE Kamra pornește de la potențialul cultural-arheologic al obiectelor și se focusează asupra unei încăperi din locuințele noastre: cămara. Cămara este un spațiu al acumulării, un spațiu practic și esențial în care amprenta contextului socio-cultural se reflectă într-un mod condensat. Artiștii invitați și-au dezvoltat lucrările pornind de la experiența unei cămări nefolosită, păstrată intactă din anii '90. Expoziția din Camera K'ARTE va găzdui lucrările lor, devenind, ea însăși, o cămară, un spațiu al acumulării ideilor și interpretărilor pe această temă.

Cum abordează cei șase artiști această tematică? Cu ce o să umple cămara K'arte? Ce lucruri am depozita acum, în cotidian, când arhivarea vizează numai viitorul apropiat, când belșugul pe termen scurt nu aduce neapărat și siguranța viitorului (ba din contră, „dezvoltarea" nesustenabilă a prezentului pune în pericol chiar existența unui viitor)? Cu ce ne aprovizionăm cămările în aceste condiții?

Vă invităm să treceți pe la cămara din K'arte astăzi, 6 octombrie, seara!

Vă așteptăm cu drag!

Artiști invitați: Bartha József, Berze Imre, Ferencz S. Apor, Kispál Ágnes Evelin, Léstyán Csaba, Cristi Pogăcean

Curator: Ungvári-Zrínyi Kata

Organizator: Asociatia K'ARTE.

Expoziția face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K'ARTE", și este implementat cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Municipiului Târgu-Mureș.

Parteneri media: Modernism Punct Ro, Zi de zi, Radio România Tg.-Mureș, Out In Mureș, Zile și Nopti Mureș, Cuvântul liber, Punctul.

 

Lasă un comentariu