Economia capitalistă a județului Mureș

Distribuie pe:

A semnala o realitate tristă, privind economia județului Mureș înlocuită de companiile străine, riști să fii acuzat de naționalism. Printr-o sumară trecere în revistă a obiectivelor economice privatizate de cozile de topor, vândute la fier vechi sau exploatate de companiile străine, se confirmă că am devenit o colonie economică a celor care au câștigat al treilea război mondial. Prin diferite tertipuri legislative, renumitele fabrici din perioada socialismului : Fabrica de mătase, Fabrica de piele, Azomureș, Metalotehnica, Prodcomplex, Imatex, Industria laptelui, Vinalcool, Industria cărnii, Fabrica de zahăr, Romtelecom, Distribuția gazului metan, Fabrica de conserve, Fabricile de mobilă, Cooperativele meșteșugărești, au fost scoase din proprietatea românilor și trecute în proprietatea unor companii străine sau a unor afaceriști români finanțați de străini. În locul lor au apărut supermarketuri, cu mărfuri, în marea majoritate, din import. Niciun război crâncen nu ar fi fost capabil să distrugă economia județului în halul în care au adus-o cei care ne-au vândut și îndatorat țara străinilor. Cel mai alarmant fenomen este legat de înstrăinarea terenurilor agricole și a pădurilor către străini. Mai zilele trecute, un reputat specialist din silvicultură îmi declara că se vând leme din județul Mureș în Germania și Austria, în timp ce mureșeni nu au lemne de foc la un preț acceptabil. Se așteaptă o lege care să asigure, obligatoriu, o anumită cotă de lemne de foc destinate consumului intern, o lege care să-i oblige pe oamenii de afaceri din domeniul comerțului cu lemn de foc să asigure, în primul rând, lemn de foc pentru români. Este revoltător să vezi cum străinii stabilesc prețul de achiziții la materia primă din agricultura României. De pildă, o mare companie străină dictează prețul de achiziții la laptele de vacă la 0,80- 1 leu /kg, în timp ce se importă lapte praf și lapte brut din țările vecine.

Jaful din economia județului Mureș este identic cu cel din economia României. Nu trebuie să fii absolvent al unei facultăți cu profil economic, pentru a constata situația din economia județului Mureș, este suficient să privești atent în jurul tău și să constați că aproape din fiecare familie din Târgu-Mureș, Târnăveni, Reghin, Luduș, Sighișoara, există un membru slugă, la străini. Am întâlnit femei cu înaltă calificare în industrie, plecate servitoare, să îngrijească bătrâni, în Occident, femei care mai au câțiva ani până la pensie, care și-au lăsat acasă soțul, copiii, părinții, să câștige un ban, servitoare prin case străine. Poate cel mai trist aspect îl reprezintă exodul tinerei generații, familii tinere care cresc copii pentru alte țări, copii care nu mai cunosc limba română, tradițiile neamului românesc. Când și când se găsește un politician care să ne amintească că populația României a îmbătrânit, că peste 20 de ani nu mai are cine să contribuie la fondul de pensii. Deocamdată mai avem un singur lucru pe care strănii nu au reușit să ni-l fure - sufletul și credința în Dumnezeu. Atâta timp cât bisericile din România sunt pline, în comparație cu cele din Occident, încă nu suntem pierduți, chiar dacă ni se recomandă niște reguli morale împotriva firii. Ciudat și faptul că vremelnicii guvernanți, majoritatea fără nicio pregătire profesională pentru demnitățile în care au fost promovați politic, în loc să-i încurajeze pe cei care încearcă să se descurce în țară, investind într-o mică afacere de supraviețuire, fiindcă n-au bani și sprijin de la stat să investească într-o întreprindere cu capital românesc, sunt împovărați cu taxe, impozite, dar sunt controlați de inspectori incompetenți, care își justifică existența prin sancțiuni. Un întreprinzător mureșean mi-a declarat că într-o zi a avut parte de patru inspecții din partea unor instituții ale statului, cu fiecare inspector a fost nevoit să se poarte amabil…

Generația mea educată și școlită în regimul trecut este speriată de faptul că nu există o alternativă la actuala clasă politică, la actualii conducători. Un director la o instituție de stat îmi reproșa că am scris în ziar prostii, că mă informez de la portar, și că pentru o corectă informare trebuie să apelez la conducere, de regulă promovată pe criterii politice . Astăzi sunt infiltrați oamenii serviciilor de informații în conducerea instituțiilor, indivizi cu putere de decizie, cu un talent de a dezinforma, de a turna la DNA. Veți spune că scriu doar generalități, să dau nume, cazuri concrete. Nu o fac din lașitate, de frică, ci pentru că realitatea din teren este arhicunoscută de societatea civilă, dar nu are cine să intervină.

Într-o perioadă în care se recunoaște că vecinii noștri se pregătesc de război, cazărmile din Târgu-Mureș sunt goale, părăsite, cu glonțul ruginit pe țeava puștii, iar ostașii românii reangajați, păzesc capitalismul din Afganistan și Irak.

Lasă un comentariu