Kelemen Hunor speră să găsească „înțelegere la Senat" pentru „pumnul în gură" primit de la deputați

Distribuie pe:

Aflat, ieri, la Arad, unde a participat la manifestările comemorative dedicate împlinirii a 168 de ani de la înfrângerea revoluției de la 1848 - 1849 din Ungaria, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat „refuzul dialogului și folosirea forței votului în Parlament", atitudine pe care o consideră echivalentă cu „pumnul în gură".

Concret, liderul Uniunii s-a referit la respingerea de către Camera Deputaților a amendamentelor vizând folosirea limbii materne în instituțiile publice în localitățile în care minoritățile reprezintă 10% din populație, și nu 20%, cât prevede legislația actuală.

Kelemen a declarat că atât textul legii cât și raportul de respingere vor fi înaintate Senatului, unde speră că va găsi „înțelegere", după ce - în opinia sa - deputații nu au făcut nici măcar o încercare „de a căuta un compromis" în ce privește inițiativa UDMR. „Probabil pentru că în România nu mai există alte probleme, toate au fost rezolvate, doar că nu le-am aflat noi. Poate că sunt deja autostrăzi, poate că se întorc cele 5 - 6 milioane de români care au plecat la muncă în străinătate, poate că vin investitorii, poate că a scăzut și ROBOR-ul și a rămas doar problema maghiară, care trebuie rezolvată foarte repede și brutal", a conchis (metaforic?!) Kelemen, citat de AGERPRES.

De precizat că în comisiile parlamentare de specialitate, în favoarea proiectului s-au pronunțat doar reprezentanții UDMR, cu o singură abținere din partea PSD, iar în plenul Camerei, proiectul a fost respins cu o largă majoritate (256 de deputați), înregistrându-se 21 de voturi „pentru", din partea UDMR, și 4 abțineri.

Proiectul va ajunge în Senat, care este Cameră decizională, așa că rămâne de văzut ce vor înțelege senatorii prin „a găsi înțelegere"...

Lasă un comentariu