„Ro-Alert" - sistemul de avertizare a populației în situații de urgență!

Distribuie pe:

În scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, va pune în aplicare, pe teritoriul României, 24 din 24 de ore, sistemul „Ro-Alert", pentru implementarea căruia Guvernul a alocat, în ședința din 5 octombrie 2017, 30,4 milioane de lei.

„Ca sistem de back-up, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal prin care vor fi transmise populației mesaje de avertizare, în timp real, în cazul producerii unor fenomene meteo periculoase.

Secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI, este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităților care privesc finanțarea și derularea procedurii de achiziție, livrare și punere în funcțiune a sistemului Ro-Alert.

Achiziția echipamentelor hardware, a aplicațiilor software și a serviciilor de instalare și punere în funcțiune aferente, necesare pentru implementarea acestui sistem va fi realizată de IGSU, în regim de urgență. Realizarea achiziției în regim de urgență are scopul să preîntâmpine pierderea de vieți omenești și producerea de pagube materiale, în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase.

Sistemul Ro-Alert are o serie de avantaje, respectiv transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat, chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă; afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil, fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare, la intervale de timp configurabile, și receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming.

Acuratețea mesajelor de avertizare sunt formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate", ne asigură Guvernul.

 

Lasă un comentariu