TAȚII BEBELUȘILOR SE RELAXEAZĂ DUBLU FAȚĂ DE MAMELE ACESTORA

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio, citați de descopera.ro, au constatat că, la trei luni după venirea pe lume a primului lor copil, în zilele libere ale partenerilor de viață, de cele mai multe ori bărbații se relaxau în timp ce femeile se ocupau de gospodărie sau de creșterea bebelușilor. Spre deosebire de această situație, când bărbații se ocupau de copii sau efectuau diverse activități în gospodărie, de cele mai multe ori partenerele lor de viață făceau același lucru.

„Studiul nostru a fost efectuat pe 52 de cupluri care au participat la un proiect despre părinți, cuplurile fiind dintre cele mai bine educate, alcătuite din parteneri de viață de rasă albă, în care ambii obțineau venituri și care erau proaspeți părinți ai primului lor copil.

Am analizat modul în care cuplurile în care ambii parteneri obțin venituri își împart îndatoririle în gospodărie și în ceea ce privește creșterea copilului. Astfel, am constatat că, după venirea pe lume a bebelușului, în zilele active la locul de muncă, timpul dedicat gospodăriei și copilului a fost împărțit în mod mai echitabil de femei și de bărbați, chiar dacă și în acest caz mamele efectuau un procent mai mare de sarcini. Însă, în zilele libere, tot tații și-au dedicat timp dublu relaxării (de la 47 la 101 minute).

În zilele libere, bărbații se relaxau 46% din timp când partenerele lor se ocupau de îngrijirea copilului. Spre deosebire, femeile se relaxau doar 16% din timp pe perioada în care partenerii lor aveau grijă de bebeluși.

Rezultatele au fost similare pentru activitățile din gospodărie - tații petreceau 35% din timp relaxându-se când proaspetele mame făceau curățenie. Femeile, în schimb, se relaxau doar 19% din timp pe perioada în care partenerii lor se ocupau de gospodărie.

Este destul de frustrant. Sarcinile din gospodărie și îngrijirea copilului încă nu sunt împărțite în mod echitabil, chiar și în cadrul cuplurilor la care ne-am fi așteptat ca partenerii să aibă vederi mai egalitare asupra modului în care se împart îndatoririle de părinte", susțin specialiștii americani. 

Lasă un comentariu