Azi, 11 octombrie, Ziua Mondială de luptă împotriva durerii

Distribuie pe:

„Durerea este ceea ce spune bolnavul că simte" (prof. dr. Ostin Mungiu

Ziua mondială de luptă împotriva durerii, marcată anual la 11 octombrie, a fost inițiată în 2004, la Congresul de Oncologie de la Istanbul, de către președintele Asociației Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount.

Cuvântul „durere" derivă, în limba română din latinescul „dolor"; se mai folosește și sinonimul „algie", iar pentru suprimarea durerii, în limba română se folosește cuvântul „analgezie" („an" - „fără", „algos" - „durere"), iar disciplina care studiază durerea și tratarea acesteia este algeziologia.

Specialiștii de la Asociația Internațională pentru Studiul Durerii arată că nu există măsurători pentru durere: putem ști că o persoană simte o durere doar pe baza afirmațiilor sau acțiunilor sale. Acestea pot fi măsurate obiectiv, dar măsurătorile nu pot să evalueze evenimentele care au dus la apariția lor.

La majoritatea persoanelor, durerea constituie un simptom al unei afecțiuni, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. Doctorii au identificat cazuri în care durerea a persistat după ce factorul provocator a dispărut, estimându-se că această situație se întâlnește la 7%-8% din populația Europei (sursa: activenews.ro). Este vorba de durerea cronică sau durerea neuropată.

În ultimii ani medicina a început să recunoască faptul că durerea cronică este o boală de sine stătătoare, și nu doar o problemă de ordin psihologic, adesea trecută cu vederea. Durerea cronică afectează zeci de milioane de oameni la nivel mondial, specialiștii opinând, în cele din urmă, că este vorba de o afecțiune a sistemului nervos, cu efect devastator, și care trebuie tratată independent. „Există multă durere în România și ea este insuficient sau prost tratată… E nevoie de unire și de voință politică în primul rând, pentru că durerea nu este doar o problemă medicală sau socială, ci și una care ține de costuri. Și acolo unde nu există finanțare, nu există nici progrese", a atenționat prof. univ. dr. Ostin Mungiu, președintele Asociației de Algeziologie din România, citat de „Ziarul Lumina". Prof. Mungiu, cercetător de renume mondial, este considerat părintele algeziologiei românești. 

Lasă un comentariu