10 octombrie Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Distribuie pe:

Într-un comunicat publicat pe site-ul CNAS cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, data de 10 octombrie, se arată că, potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilități. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase:

,,Un recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivității din cauza depresiei și tulburărilor anxioase".

În România, aproximativ 440.000 de persoane au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat în anul 2016 de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

„Printre cele 14 programe naționale de sănătate curative derulate de CNAS se numără și cele care țintesc sănătatea mintală și anumite boli neurologice, dar și alte afecțiuni care, netratate, pot avea consecințe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat", se arată în comunicat.

CNAS afirmă că a diversificat foarte mult programele naționale și a crescut nivelul finanțării acestora.

Reprezentanții Casei de sănătate susțin că își propun ca în colaborare cu profesioniștii din domeniu să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.

„Solidari cu pacienții cu afecțiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecțiuni pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății", susține aceeași sursă.

Lasă un comentariu