Split TVA, risc major pentru companiile din România

Distribuie pe:

Provocare. La workshop-ul organizat de Capital, lectorii au trecut în revistă principalele modificări ale legislației fiscale, au identificat lacunele noilor măsuri și au rezolvat o serie de spețe complicate. Concluzia a fost clară: companiile vor avea costuri importante și probleme serioase în ceea ce privește cash flow-ul.

Numeroasele schimbări din legislația fiscală complică viața tuturor. Cei mai afectați sunt profesioniștii din domeniu, care, într-un termen foarte scurt, trebuie să se pună la punct nu doar cu noile măsuri, ci și cu multe spețe dificile care sigur vor apărea în practică. Cu alte cuvinte, o misiune imposibilă.

Reguli noi

Modificările Codului fiscal și ale Codului de procedură fiscală, publicate în Monitorul Oficial din data de 31 august 2017, dar mai ales controversata Ordonanță de Guvern nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, nu sunt lucruri care îi afectează doar pe angajații departamentelor economice ale companiilor sau pe contabili. Prin impactul pe care acestea îl au, administratorii companiilor și chiar acționarii trebuie să-și regândească planurile de afaceri. Astfel, prin modificarea Codului fiscal (O.G. 25/2017), cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate sunt deductibile limitat, într-un procent de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate, la calculul impozitului pe profit. Iar acesta este doar un exemplu. Un impact și mai mare îl are modificarea Codului de procedură fiscală (O.G. 30/2017), unde se schimbă răspunderea pentru plata obligațiilor fiscale. Astfel, se prevede posibilitatea organului fiscal de a trage la răspundere, în mod direct, împreună cu debitorul, și alte persoane despre care apreciază că au acționat cu „rea-credință".

Epopeea Split TVA

Deși schimbările sunt importante, impactul acestora nu se poate compara cu apariția plății defalcate a TVA. Motivele apariției O.G. nr. 23/2017, conform notei de fundamentare publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, sunt reducerea evaziunii în domeniul TVA, creșterea gradului de conformare voluntară și asigurarea unui mediu concurențial corect. Tot aici, Guvernul susține că efectele asupra mediului de afaceri vor fi pozitive și că măsura nu are niciun impact social și niciun impact asupra întreprinderilor mici și mijlocii. În schimb, mediul de afaceri este extrem de sceptic cu privire la noua măsură. Toată lumea se așteaptă la blocaje majore din cauza efectului pe care Split TVA îl va avea asupra cash flow-ului, precum și la costuri suplimentare din cauza necesității schimbării politicii de personal și a modificării soft-urilor. Până la 1 ianuarie 2018, când Split TVA va fi obligatoriu, companiile vor putea, de la 1 octombrie, să aleagă noua filosofie de plată a TVA. Dacă o fac, primesc o reducere cu 5% a impozitului pe profit aferent trimestrului IV și anularea penalităților de întârziere pentru restanțele la plata TVA. Beneficiile sunt însă prea mici să tenteze multe companii. Asta mai ales în contextul în care aleșii vin cu noi și noi surprize. De exemplu, senatorii din Comisia de Buget-Finanțe au adoptat săptămâna trecută proiectul legii de aprobare a Ordonanței 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relații comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opțional. „Merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relații cu statul, apoi pentru restul să fie opțională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice", a declarat Eugen Teodorovici, președintele Comisiei.

Logica este corectă, dar decizia senatorilor nu prea are valoare. Pe traseul de avizare, proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaților, care este cameră decizională. „O să avem o discuție și în Comitetul executiv (al PSD) și săptămâna viitoare în grupuri să ne aducem aminte că majoritatea parlamentară e constituită să susțină un guvern, nu să îl blocheze", a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD. Cu alte cuvinte, sunt șanse mici ca plata defalcată a TVA să fie votată în altă formă decât cea care a ieșit de la Guvern.

Un seminar Capital

Revista Capital a venit în întâmpinarea profesioniștilor cu un seminar interactiv. Organizat împreună cu reputații specialiști în fiscalitate Adrian Bența și Dragoș

Pătroi, workshop-ul a oferit multe răspunsuri cu privire la toate modificările fiscale din ultima perioadă. Lectorii au prezentat legislația și au oferit opinii avizate cu privire la aplicarea acesteia. De asemenea, au identificat lacunele noilor măsuri și au rezolvat o serie de spețe complicate. Un alt modul al seminarului a fost susținut de către Iulia Butnaru și Lavinia Bartoș, managing partneri Tax Wise. Acestea au oferit o perspectivă inedită cu privire la inspecțiile fiscale privind prețurile de transfer și au arătat direcția în care se îndreaptă legislația europeană din domeniu.

 

Lasă un comentariu