Miracolul lumii, Ura și... Dezbinarea

„Oricine care contemplează ochiul unei muște, mecanica degetului omenesc, camuflajul unei molii sau structura oricărei materii din varietățile în aranjamentul protonilor și electronilor și susține apoi că totul apare la întâmplare, datorită unui accident orb, acea persoană crede într-un miracol cu mult mai uluitor decât orice se găsește în Biblie. Să privești omul, cu talentele și aspirațiile lui, cu conștiința de sine însuși și despre univers, cu emoțiile și cu morala lui, cu însușirea de a concepe o idee atât de mare ca aceea de DUMNEZEU, să privești această creatură ca fiind doar o formă de viață cu ceva superioară altora pe scara evoluției, înseamnă să creezi întrebări mai profunde decât acelea răspunse în felul acesta".

David Raphael Klein (1908-1993), (Din articolul „Is There a Substitute for God") genetician și oftamolog elvețian. A absolvit Universitatea din Basel, iar mai târziu îl găsim asistent științific la profesorul Franceschetti la clinica de oftamologie. A fost profesor titular și s-a retras cu titlul de profesor emerit. După pensionare a lucrat în calitate de consultant în genetici umane la Geneva.

A avut contribuții însemnate în sindromul Waedenburg.

***

„Precum omul, așa și statul are pătimirile sale și pe dușmanii săi, dar cel mai înfricoșat este răul care dărâmă unitatea și armonia publică; dezbinarea dinlăuntru țintește sfărâmarea fericirii, binelui și a liniștii. Interesul și egoismul dezbină popoarele și pe oamenii care erau odată împreună, face mai adâncă râpa (groapa) ce desparte deosebitele clase ale societății și ațâță flacăra urâciunii reciproce".

Gheorghe Asachi (1788-1869), scriitor, om de cultură.

***

„PISMA este floarea răutății și crește în sufletele bolnave de mărire nemeritată și lacome de averi nemuncite. Unealta ei este zavistia, pe urzeala de intrigi țese minciuna pânza vrajbelor din care face veșmânt nerușinării."

Barbu ștefănescu Delavrancea (1858-1918), scriitor, avocat și om politic

P.S. „Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică, și unde furia le sapă și le fură. Ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara ta acolo este și inima ta." Matei 6, 19-21

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu