RENUNȚAREA LA MICUL DEJUN DUBLEAZĂ RISCUL DE BOLI CARDIOVASCULARE

Cercetătorii americani de la Universitatea California din Los Angeles, citați de descopera.ro, susțin că renunțarea la micul dejun sau o alimentare slabă la începutul zilei dublează riscul de a dezvolta arterioscleroză, o afecțiune ce constă în îngroșarea pereților arterelor și care poate fi fatală.

„În studiul nostru, am monitorizat, timp de șase ani, un număr de 4.000 de angajați care desfășurau activități de birou și aveau vârste medii. 25% dintre ei obișnuiau să servească un mic dejun bogat, asigurându-și cel puțin 20% din totalul caloriilor zilnice din această masă, însă cei mai mulți dintre voluntari (70%) își asigurau prin micul dejun doar între 5% și 20% din caloriile zilnice, în timp ce 3% nu mâncau nimic sau aproape nimic la micul dejun.

Voluntarii din ultimul grup tind să aibă obiceiuri alimentare în general mai puțin sănătoase și o prevalență mai ridicată în ceea ce privește prezentarea factorilor de risc cardiovasculari. Aceleași persoane au cea mai mare circumferință la nivelul taliei, un indice de masă corporală și niveluri ale tensiunii arteriale, lipidelor și glucozei dintre cele mai mari.

Utilizând ultrasunete pentru a repera eventuale depozite de grăsime depuse pe artere sau semne precursoare ale maladiei, am remarcat că persoanele care își asigură prin micul dejun mai puțin de 5% din aportul caloric zilnic recomandat prezentau în medie de două ori mai multe acumulări de grăsimi în artere în comparație cu persoanele care serveau în fiecare dimineață un mic dejun bogat în calorii. Acest risc crescut a fost remarcat în mod independent față de alți factori de risc (fumat, colesterol, inactivitate fizică).

Studii precedente au asociat micul dejun sănătos cu starea bună de sănătate, caracterizată în special printr-o greutate mai mică, un regim echilibrat și riscuri mai mici în privința colesterolului, tensiunii arteriale și diabetului.

Cei care se eschivează de la micul dejun tind în general să piardă în greutate, dar au tendința să mănânce mai mult și alimente mai puțin sănătoase pe parcursul zilei. Renunțarea la micul dejun generează dezechilibre hormonale, alterează ritmul circadian și dublează riscul de a dezvolta arterioscleroză.

Noua descoperire ar putea deveni un instrument important în lupta contra maladiilor cardiovasculare, aflate la originea unui număr mare de decese pe plan mondial. Numai în anul 2016, conform Organizației Mondiale a Sănătății, au murit aproximativ 17,7 milioane de persoane din cauza acestor boli", explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu