Sfânta Parascheva

Distribuie pe:

Dragi prieteni, pentru mulți dintre noi sfinții sunt niște personaje de poveste. Știm despre ei tot felul de istorioare, cum că sfântul Petru este portarul Raiului, sfântul Nicolae are un bici pentru copiii răi, sau că sfântul Ilie este un moș supărat care aduce furtună și vreme rea. E adevărat că aceste povestioare au un mic sâmbure de adevăr, dar noi uităm ce este mai important: că sfinții sunt oameni care au trăit în această lume, au existat cu adevărat și au fost și ei oameni ca și noi. Unii creștini nu înțeleg faptul că legătura dintre oameni și sfinți este o legătură vie, o legătură foarte importantă și pentru unii, și pentru alții. Sfinții ne iubesc și nu trec cu vederea rugăciunile noastre pentru că, iubindu-ne, vor să ne ajute să mergem pe calea mântuirii. Ei sunt ca niște frați ai noștri mai mari, care au ajuns într-un loc unde este bine și vor să ne ajute și pe noi să ajungem acolo. Sfinții nu ne ajută numai prin modelul vieții lor, ci ne pot fi aproape zi de zi, în necazurile noastre. Rugându-ne mereu lor,

ca să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi, ni-i facem ca niște prieteni, cărora le putem cere ajutorul în orice clipă și pentru orice problemă. Și nu trebuie să mergem departe ca să îi chemăm să ne ajute, ci doar să îi rugăm: „Sfinte Ioane, ajută-mă tu aici, că nu știu ce să fac!" sau „Cuvioasă Maică Parascheva, dă-mi tu gândul cel bun, că nu știu cum e mai bine să fac!". Și dacă avem dragoste față de sfinți, ei ne vor răspunde întotdeauna.

În anul 1968, de hramul Cuvioasei Parascheva, o creștină din Iași pregătea conserve pentru iarnă. Mama ei o îndemna:

- Fata mea, să nu faci una ca aceasta, căci astăzi este ziua Maicii noastre, Sfânta Parascheva!

- Mamă, a răspuns fiica, în fiecare zi este câte un sfânt, dar eu n-am timp să-i prăznuiesc pe toți!

După o oră, femeia și-a trimis copila la slujba de vecernie și a rugat-o să cumpere ceva. Pe stradă, fata a fost lovită grav de o mașină și apoi internată la spital. Mama copilei, a alergat a doua zi la Sfânta Parascheva și, după ce și-a recunoscut păcatul, a cerut cu lacrimi, iertare și salvarea fiicei sale accidentate. După trei zile, copila s-a întors sănătoasă acasă.

Lasă un comentariu