I.S.U.: EXERCIȚIU DE COOPERARE CU FORȚE ȘI MIJLOACE ÎN TEREN

Distribuie pe:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea" al județului Mureș a organizat și desfășurat miercuri, 11 octombrie a.c., începând cu ora 12,00, un exercițiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unui accident rutier cu victime multiple.

Cpt. Virag Cristian Petrică purtător de cuvânt I.S.U. Mureș - Compartimentul Informare și relații publice, ne-a relatat modul cum s-a desfășurat operațiunea:

„SITUAȚIA GENERALĂ: În data de 11.10.2017 în jurul orei 12:00 se înregistrează un accident rutier între un autoturism și un microbuz în care erau 16 persoane în zona complexului Weekend din municipiul Târgu-Mureș.

SITUAȚIE OPERATIVĂ SPECIALĂ: Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Horea" al județului Mureș este anunțat prin D.I.A.U. 112 la ora 12:01 despre producerea unui accident între un autoturism și un microbuz de transport persoane în urma căruia microbuzul este căzut în râul Mureș. Sunt aproximativ 16 victime din care 3 sunt dispărute în râul Mureș fiind necesară intervenția scafandrilor pentru salvarea acestora.

Detașamentul de Pompieri Târgu-Mureș a fost alertat la ora 12:02, alertându-se și Detașamentul de Pompieri Reghin, care s-au deplasat la locul intervenției cu forțele și mijloacele ordonate. De asemenea se alertează și instituțiile cu funcții de sprijin al intervenției și cele cu care se colaborează în gestionarea situațiilor de urgență."

Potrivit declarațiilor Cpt. Virag Cristian Petrică, scopul exercițiului a constat în: verificarea capacității de reacție a componentelor subsistemului local / județean / regional de management al situațiilor de urgență pentru conducerea acțiunilor intervenție în cazul producerii unor accidente cu victime multiple; punerea în aplicare a Procedurilor de intervenție; verificarea modului de punere în practică a Planului de alarmare/creștere a capacității operaționale de intervenției și verificarea gradului de operativitate a mijloacelor de intervenție simultan din mai multe subunități.

De asemenea, au fost prezentate și obiectivele generale, care vizează acest exercițiu: verificarea viabilității Planului Roșu la nivelul județului Mureș; dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat, optimizarea și asigurarea managementului în cazul producerii unor situații de urgență generate de incendiu de către componentele Sistemului Național de Management în Situații de Urgență, antrenament în activarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență; cooperarea între structurile / instituții cu funcții de sprijin privind intervenția unitară în situația de urgență dată; verificarea modului de anunțare, alertare și intervenție a structurilor cu atribuții în cazul producerii situațiilor de urgență generate de incendiu la un depozit de materiale generale; exersarea cooperării interinstituționale, precum și aplicarea procedurilor existente la nivelul domeniilor de competență; creșterea capacității operaționale a structurilor de intervenție - Centru Operațional; verificarea concepției de acțiune stabilită prin planul organizării și desfășurării exercițiului; perfecționarea deprinderilor personalului I.S.U., a echipelor de intervenție specializate și verificarea modului de îndeplinire a atribuțiilor grupei operative; verificarea funcționării fluxului informațional - decizional.

La exercițiu au participat: Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Târgu-Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „HOREA"al județului Mureș, Unitatea Militară 01011, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureș, Serviciul de Ambulanță Județean Târgu-Mureș, U.P.U. - S.M.U.R..D. Mureș, Salvamont Mureș, Sitemul de Gospodărire a apelor Mureș, Poliția locală, Garda de mediu Mureș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș, Agenția pentru Protecția Mediului, Crucea Roșie Mureș.

Din partea pompierilor militari au participat: - ISU: 1 ASL, Detașamentul de Pompieri Tg.-Mureș: desc 1 ASAS, 1 ATPVM, 1 PCM, 1 APOP cu barca, Autospecială scafandri, Amb B2, C1; Detașamemtul de Pompieri Reghin: 1 ASAS, ACI cu o barcă.

Alte forțe implicate: SAJ Târgu-Mureș: 1 ambulanță B2; UPU-SMURD mașina medicului de urgență; forțe și mijloace ale instituțiilor cu funcții de sprijin.

Lasă un comentariu