BANII ROMÂNIEI (XL) Economia subterană și evaziunea

Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că ne-am creat o cultură și o stare de spirit a economiei subterane. Ne-am obișnuit cu ea încă de pe timpul fanarioților și am transformat-o într-o adevărată artă în timpul comunismului. Dacă nu am fi avut-o, n-am fi rezistat sacrificiilor și lipsurilor la care am fost supuși prin politica industrializării socialiste, a cooperativizării și nici programului de alimentație rațională pe care Ceaușescu îl aplica prin „circurile foamei". Din păcate, economia subterană a rămas „prietenul românului" și după 1990, căci lipsurile și sărăcia nu au dispărut.

Tocmai de aceea trebuie să admitem că economia subterană a contribuit la supraviețuirea unor largi categorii ale populației în perioadele extrem de dificile ale comunismului, dar și ale tranziției.

Fără economia subterană, costul social al tranziției ar fi fost de nesuportat pentru marea majoritate a românilor.

Paradoxal, economia subterană a contribuit în România la construcția economiei de piață mai mult decât economia oficială. Contribuția ei nu a constat numai în oferta de locuri de muncă și de venituri, ci și în crearea cadrului de promovare a liberei inițiative.

Ceea ce trebuie însă subliniat cu tărie și consecvență este faptul că perioada pe care o traversăm, caracterizată nu numai prin efectele globalizării și ale aderării la Uniunea Europeană, dar și prin profunde transformări ale societății românești impune o schimbare radicală a viziunii noastre asupra economiei subterane.

Idilismul cu care am privit-o ca pe „un prieten al românului" în vremuri grele, nu mai poate fi acceptat.

Din momentul în care economia începe să funcționeze pe baze concurenționale, în care interdependențele economice internaționale devin factori ai creșterii economice și, mai ales, din momentul în care cheia dezvoltării echilibrate în plan economic și politic o reprezintă aplicarea principiilor politicii de coeziune socială, economia subterană nu mai poate fi considerată un prieten, ci un dușman al românului.

(va urma)

 

Lasă un comentariu