TULBURĂRILE AFECTIVE SEZONIERE

Distribuie pe:

„Al toamnei cânt / Viori de vânt /Îl plâng topite / Lovindu-mi lin /Sufletul plin / De corzi rănite…" (Paul Verlaine -„Cântec de toamnă")

Tulburările afective sezoniere sunt un tip de depresie, legată de schimbarea anotimpurilor; manifestările încep și se termină, aproximativ, în aceeași perioadă a anului. Cei care suferă de această depresie au simptome ce debutează toamna târziu, continuă în lunile de iarnă, apoi dispar odată cu venirea zilelor însorite de primăvară sau vară. Practic, acești oameni sunt aproape tot timpul indispuși. La unele persoane, simptomele se manifestă, dimpotrivă, primăvara sau vara. În ambele cazuri, simptomele au un debut ușor și devin din ce în ce mai severe, pe măsură ce anotimpul înaintează.

Nu vă amăgiți cu ideea că e vorba de o simplă indispoziție sau de un moft trecător. Luați măsuri pentru a vă menține motivația și o stare de spirit pozitivă pe tot parcursul anului.

Depresia majoră

Tulburările afective sezoniere reprezintă un subtip de depresie majoră, ele apar și dispar în funcție de anotimp.

Simptome:

- o stare de depresie pe parcursul întregii zile și în fiecare zi;

- sentimentul de inutilitate și deznădejde;

- pierderea interesului de a face anumite activități, altădată plăcute;

- probleme cu somnul (somnolență sau insomnie);

- modificări ale poftei de mâncare și ale greutății corporale;

- lipsă de energie;

- stare de agitație;

- dificultăți de concentrare;

- frecvente gânduri de moarte sau sinucidere.

Depresia de toamnă-iarnă

Simptomele specifice, cunoscute și sub genericul „depresie de iarnă", includ:

- iritabilitate;

- oboseală, lipsă de energie;

- disfuncționalități în relațiile cu ceilalți;

- hipersensibilitate la respingere;

- picioare sau mâini „de plumb";

- modificarea apetitului, mai ales tentația de a consuma dulciuri și alimente bogate în carbohidrați;

- creștere în greutate.

La unele persoane cu tulburări bipolare (succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale - n. trad.), primăvara și vara pot surveni manifestări de manie sau o formă mai puțin intensă de manie (hipomanie), iar toamna și iarna pot apărea perioade de depresie.

Când mergem la doctor?

Cu toții avem „zile proaste". Dar, dacă această indispoziție se prelungește și nu vă mai simțiți motivați pentru activitățile cu care erați obișnuit și care vă făceau plăcere, consultați un doctor. Este important, mai ales dacă intervin schimbări în ce privește somnul și pofta de mâncare sau dacă vă simțiți dezorientat, deznădăjduit, cu gândul la alcool ori la sinucidere.

Cauze

Cauza specifică a tulburărilor afective sezoniere rămâne o necunoscută. Unii dintre factorii care pot fi luați în considerare includ:

* Ceasul biologic (ritmul circadian). Nivelul scăzut al luminii soarelui pe timp de toamnă și de iarnă poate provoca debutul acestei depresii, perturbând ceasul intern al organismului.

• Nivelul serotoninei. O scădere a serotoninei - substanță chimică a creierului (un neurotransmițător) poate afecta starea de spirit. Lumina redusă a soarelui poate duce la scăderea serotoninei, declanșând depresia de iarnă.

• Nivelul melatoninei. Schimbarea anotimpurilor poate afecta echilibrul nivelului de melatonină, care joacă un rol important în reglarea somnului și a stării de spirit.

Factori de risc

Factorii ce pot crește riscul apariției tulburărilor afective sezoniere includ:

1. Sexul feminin. Depresia este diagnosticată mai frecvent la femei decât la bărbați, însă bărbații pot prezenta simptome mai severe.

2. Vârsta. Tinerii prezintă un risc mai mare de a dezvolta o depresie de iarnă, apariția acesteia fiind mai puțin probabilă în cazul persoanelor vârstnice.

3. Istoricul familial. Persoanele cu aceste tulburări sunt susceptibile de a avea rude care prezintă această formă (sau alte forme) de depresie.

4. Distanța față de ecuator. Aceste tulburări par a fi mai frecvente la persoanele care trăiesc mai departe - la nord sau la sud - de ecuator, fapt ce se poate datora luminii scăzute a soarelui în timpul iernii, respectiv zilelor mai lungi din lunile de vară.

Complicații

Nu neglijați semnele și simptomele tulburărilor afective sezoniere. Ca și în cazul altor forme de depresie, situația se poate înrăutăți. Dacă nu luați problema în serios, pot apărea complicații: gânduri sau comportamente suicidale, izolare socială, probleme la școală sau la locul de muncă, consumul și abuzul de alcool sau de substanțe.

Tratamentul, care constă în terapia cu lumină (fototerapia), psihoterapia și tratament medicamentos, ajută la prevenirea complicațiilor, mai ales dacă depresia este diagnosticată și tratată înainte ca situația să se înrăutățească. (mayoclinic.org)

 

Lasă un comentariu