Duminică, 15 octombrie, Ziua Internațională a Nevăzătorilor - „Ziua bastonului alb"

Distribuie pe:

Prieteni de nădejde...

Ziua Internațională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varșovia, generalizând sărbătorirea la nivel mondial a „Zilei bastonului alb", inițiativă din 1964 a președintelui american Lyndon Johnson.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere, dar și un semn al independenței. Veacuri întregi, nevăzătorii au folosit bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada interbelică, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător. 

James Biggs, un fotograf englez din Bristol, susține că el a inventat bastonul alb, în 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. După 10 ani, bastonul alb și-a făcut prezența în societate.

Introducerea bastonului alb în SUA îi este atribuită Clubului Internațional „Lions".

În 1931, Clubul a început un program național, în SUA, de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. În primele decenii ale secolului trecut, nevăzătorii mergeau ținând bastonul diagonal în fața lor, în poziție fixă. Când veteranii orbi din Al Doilea Război Mondial s-au întors în America, forma și modul de utilizare a bastonului alb au fost modificate, în încercarea de a-i ajuta pe veterani să se reîntoarcă la o viață activă.

În țara noastră, drepturile persoanelor cu handicap vizual sunt promovate și apărate de Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), înființată în 2008, entitate nonguvernamentală națională, recunoscută de utilitate publică. Este continuatoarea Organizației „Societatea Orbilor din România", întemeiată de Regina Elisabeta a României, așa cum rezultă din documentele privind subvenționarea acesteia de către stat, publicate în Monitorul Oficial din noiembrie 1909 și din Statutul aprobat prin Decret Regal în noiembrie 1910. Asociația reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii țări, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale nevăzătorilor; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și a Forumului European al Dizabilității.

Potrivit statisticilor, în România sunt înregistrați, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, aproximativ 106.000 de nevăzători, din care 60.000 sunt membri ai Asociației Nevăzătorilor.

La începutul acestei săptămâni, comisiile de specialitate din Senatul României au avizat cu raport favorabil o propunere legislativă privind protecția drepturilor persoanelor cu handicap, textul înaintat spre aprobare plenului Parlamentului cuprinzând și două amendamente propuse de ANR: recunoașterea oficială a alfabetului Braille și obligația instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile în formate accesibile inclusiv persoanelor cu deficiență vizuală.

În ultima perioadă, ANR a reușit plasarea pe piața forței de muncă din Botoșani și Brăila a șase nevăzători în posturile de muncitori ambalaje articole de carton și operator calculator.

Sub egida ANR este editată, lunar, în scriere Braille, publicația Litera Noastră, care apare, trimestrial, și în scriere obișnuită. „Sunt materiale originale, create de nevăzători sau de oameni care lucrează cu aceștia, reflectând viața și preocupările unui grup de oameni îndeobște ignorat de presa cotidiană. Funcția sa predominantă este, așadar, una de informare a marelui public, dar nu trebuie ignorată nici dimensiunea științifică a unor articole, adevărate documente pentru cei interesați de studiul problematicii complexe a existenței în condițiile absenței totale sau parțiale a vederii, iar citarea periodicului în bibliografiile mai multor lucrări științifice este o elocventă dovadă în acest sens", precizează reprezentanții colegiului redacțional.

Filiala Mureș a Asociației are sediul în Târgu-Mureș strada Koteles Samuel nr. 12 și se bucură de sprijin din partea Lions Club Târgu-Mureș, care a donat, vara trecută, 5 calculatoare cu soft special, în scopul de a le facilita nevăzătorilor accesul la informație și utilizarea computerului. (surse: AGERPRES, ANR, romanialibera.ro)

 

Lasă un comentariu