ZIUA MONDIALĂ A SPĂLATULUI PE MÂINI

Distribuie pe:

Începând cu anul 2008, declarat de Organizația Națiunilor Unite Anul Internațional al Stării de Salubrizare, la data 15 Octombrie, se celebrează Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini.

Tema anului 2017 este „Mâinile noastre, viitorul nostru!" și subliniază importanța mâinilor curate pentru propria sănătate, dar și pentru sănătatea comunității.

Specialiștii susțin că spălatul pe mâini cu săpun este cel mai eficient și ieftin mod de a preveni diferite afecțiuni, care duc la moartea a 272 de milioane de copii, anual, în special din țările în curs de dezvoltare, dar și jumătate din infecțiile dobândite în instituțiile medicale.

Cu toate acestea, spălatul mâinilor este, în continuare, rar și dificil de promovat și, în plus, statisticile arată că doar 5% din populație se spală corect pe mâini!

Iată ce ne recomandă medicii referitor al spălatul pe mâini corect și eficient:

Spălați mâinile cât mai des și ori de câte ori este nevoie - Trebuie să devină un gest de rutină înainte și după orice activitate care implică atingerea si manevrarea de obiecte cu potențial de contaminare: înainte, în timpul și după prepararea mesei; înainte de masă; înainte și după utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau asistarea unui copil la toaletă, tratarea unei răni, îngrijirea unul bolnav; după suflarea nasului, tuse sau strănut; după revenirea acasă, după atingerea, hrănirea sau curățarea unui animal; după atingerea resturilor menajere sau curățenia în casă; după utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice sau bani, portofele, genți, transportului în comun și, evident, de fiecare dată când mâinile devin vizibil murdare.

Spălați mâinile corect - Asta înseamnă să folosiți din abundență apă și săpun, utilizând chiar o perie moale. Insistați asupra spațiilor interdigitale, pliurilor de flexie și zonei de sub unghii. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun, puteți utiliza un gel antibacterian cu cel puțin 60% alcool. Apelați la această soluție doar ocazional, întrucât nu este la fel de eficientă ca spălatul convențional.

Spălați mâinile atât cât trebuie - Adică, minimum 15 - 20 de secunde. La final, clătiți bine și uscați mâinile cu un servețel de unică folosință sau prosop de uz individual. Folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulți germeni își găsesc adăpost pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se împrăștie.

 

 

Lasă un comentariu