PREMIERE LA LICEUL TEHNOLOGIC „AUREL PERSU" DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Cu o tradiție îndelungată de a forma specialiști în domeniul mecanicii auto și în domeniul transporturilor interne și internaționale, elevii Liceului Tehnologic „AUREL PERSU", din municipiul Târgu-Mureș, au reprezentat cu cinste liceul, la cea de-a V-a ediție a Târgului de Arte și Meserii, desfășurată recent în Cetatea Medievală. Cei opt elevi participanți au ocupat locul I, atât la individual cât și pe echipe, pe domeniul mecanic auto.

Dl prof. Petru Florin Oproiescu - directorul liceului, a organizat un moment festiv de premiere a câștigătorilor, vineri, 13 octombrie, a.c. Cu acest prilej a vorbit despre importanța și meritele participanților la Târgul de Arte și Meserii, spunând:

,,Performanțele sunt explicate prin faptul că, noi am reușit ca împreună cu agenții economici cu care colaborăm, să-i pregătim foarte bine la orele de instruire practică (…) Practica făcută la agenții economici, în producție, adică să repare efectiv mașini, a dat roade, astfel încât, ai noștri au câștigat detașat concursul (…) Sunt mândru că elevii noștri au reușit această performanță, ceea ce denotă faptul că, învățământul profesional, într-adevăr începe să dea roade. Acum, după ce a trecut o generație de absolvenți de 3 ani de școală profesională, cred că din acest punct de vedere, pot să afirm cu tărie că învățământul profesional are finalitate."

Cu acest prilej directorul liceului a mulțumit și agenților economici - parteneri în punerea în practică a învățământului dual profesional.

Vorbind despre oportunitățile celor care au început cursurile în acest an, directorul liceului dl prof. Petru Florin Oproiescu, a mai afirmat:

,,Faptul că participă la învățământ profesional dual și beneficiază de 400 lei, bursă profesională, echipamente de protecție a muncii, echipament de lucru, asigurări medicale, asigurări de accidente, toate sunt susținute de către agenții economici."

Ținând cont de cererea foarte mare pe piața muncii a mecanicilor auto, directorul liceului se declară optimist în ceea ce privește încadrarea tuturor celor 80 de absolvenți în câmpul muncii.

La eveniment au participat și doi reprezentanți ai firmelor cu care liceul are parteneriat. Este vorba de S.C. ,,Vladadel" SRL și Aliat, care au oferit premiile.

Reprezentantul S.C. ,,Vladadel" SRL, dl Bota Ioan Marian, prezent la eveniment în calitate de partener, se declară mulțumit de modul de derulare al proiectului cu Liceului Tehnologic ,,AUREL PERSU", din municipiul Târgu-Mureș. Mai mult, vede în perspectivă, o colaborare pe termen lung:

„Noi suntem deschiși pentru orice fel de colaborare, ținta noastră este ca tinerii care doresc să aibă un loc de muncă stabil, și mai ales în profesia pe care ei au început-o în aceste licee, să aibă continuitate și de ce nu, să aibă un loc de muncă pe profesie, la fel de bine renumerat cât au crescut profesional."

Întrebat despre cum vede, receptivitatea și seriozitatea bună la acest concurs: ,,Liceul Tehnologic ,, AUREL PERSU", din municipiul Târgu-Mureș, a luat locul I atât între licee cât și pe grupe de elevi, care au participat la concurs."

Cei 8 participanți la Concursul de meserii interlicee - Târgu-Mureș, sunt: Bucur Cătălin Cornel, Molnar Lorand, Truța Mihai-Adrian, Truța Costin-Mihai, Bucin Cosmin, Ciuc Ovidiu-Marian, Văcar Aurel Octavian, Vizi Alin Csaba.

Distincție specială au primit pentru îndrumarea elevilor prof. ing. Valea Iosif, și prof. ing. Duca Octavian.

Premiile oferite de S.C. ,,Vladadel" SRL și Aliat, celor mai buni elevi care arată și vor să ajungă profesioniști, au constat în: ghiozdane, șepci, unelte și utilaje de lucru, material didactic.

Prof. ing. Valea Iosif, a remarcat buna pregătire a elevilor în cadrul parteneriatelor pe care liceul le are cu agenții economici, reflectată în evoluția foarte tinerilor vis-á-vis de această meserie, dl Bota Ioan Marian, a vorbit și despre influența în educație a familiei, dar și despre rolul agentului economic, subliniind:

,,Aș putea merge undeva la 50-50 la sută, pentru că sunt unii pe care într-adevăr familia și părinții îi încurajează să vină spre această meserie, atunci capătă, cumva o traiectorie sănătoasă spre finalitatea profesiei și încep să devină profesioniști (…)

Noi, ca și agenți economici, îi ajutăm să înțeleagă că este o profesie foarte bine plătită și de ceea ce ei pot face va putea depinde viitorul lor."

Nivelul de vârstă al profesiilor deja crescut, a meseriașilor cu vârste cuprinse între 65-70 de ani, determină mulți agenți economici să devină parteneri în proiecte ce se doresc viabile, pe termen lung, cu liceele care au în curriculă învățământ profesional dual.

 

Lasă un comentariu