Târgu-Mureș CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ PE TEMA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Distribuie pe:

Primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, și directorul Universității Cultural - Științifice, dr. Csegzi Sándor, au anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurarea, la Târgu-Mureș, a Conferinței internaționale cu temele: „Fenomene meteo extreme și sisteme de avertizare timpurie în contextual managementului dezastrelor naturale" și „Educația, informarea și conștientizarea privind adaptarea la schimbările climatice - condiții ale dezvoltării durabile".

Manifestarea, care debutează azi, la ora 9.30, la Hotel Grand, este organizată de municipalitatea târgumureșeană, în colaborare cu Ministerul Mediului și Universitatea Sud-Est din Oslo, Norvegia, participanții propunându-și, în esență, ridicarea gradului de conștientizare vizând problemele de mediu, prin activități bazate pe informare și educație.

Târgu-Mureșul - au subliniat vorbitorii - are o bogată experiență în ce privește dezvoltarea durabilă și promovarea conceptelor UE în domeniu, punctul de reper constituindu-l anul 2000, odată cu adoptarea Planului Local de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Târgu-Mureș - „Agenda 21". De altfel - a subliniat, în context, dr. Csegzi - în cadrul Universității Cultural - Științifice din municipiu funcționează Centrul Educațional pentru adaptarea la schimbările climatice, încât Târgu-Mureș constituie un exemplu - pilot pentru acest tip de cercetare.

La conferință, care se desfășoară timp de trei zile, participă reprezentanți ai Ministerului Mediului, Administrației Naționale de Meteorologie, Universității Sud-Est - Norvegia, Aquaserv Târgu-Mureș, Universității „Petru Maior", alături de specialiști din cadrul municipalității - ec. Dana Ijac - șef serviciu Proiecte cu Finanțare Internațională, arh. Dana Miheț - arhitect șef, Makkai Grigore, viceprimar - reprezentant al Dispeceratului Bazinal Integrat etc.

Pe lângă seminarii și mese rotunde pe temele abordate (inclusiv exemple de bune practici în Oslo-Norvegia, privind adaptarea la schimbările climatice) vor avea loc vizite la Centrul Meteorologic Târgu-Mureș, Iaz Batal Azomureș, Stația de transfer deșeuri, Stația meteo Platoul Cornești, manifestarea încheindu-se cu o dezbatere privind oportunitatea formării unui grup de lucru pentru studiul fenomenelor meteo și climatice și comunicarea cu autoritatea publică locală și cetățenii.

În cadrul evenimentului - a precizat dr. Csegzi Sándor - municipalitatea târgumureșeană se prezintă cu două proiecte de impact în contextul problematicii dezbătute: primul se referă la identificarea, prin urmărirea din dronă, a insulelor de căldură din Târgu-Mureș și comportamentul vegetației în zonele cu temperaturi extreme, iar cel de-al doilea vizează radioactivitatea naturală din locuințe și de la locul de muncă, în situația în care contaminarea cu radon (gaz radioactiv care provine din descompunerea uraniului, pătrunzând în sol și în încăperi) contribuie, din plin, la creșterea incidenței cancerului la plămâni.

Evenimentul - a subliniat dr. Dorin Florea - este unul de ținută științifică, abordând, într-un mod responsabil și pragmatic, o temă de maximă actualitate, contracarând, în același timp, „exhibiția publică, isteria, psihoza creată de unele mass-media, de dragul audienței".

 

Lasă un comentariu