16-21 OCTOMBRIE 2017 SĂPTĂMÂNA ADAPTĂRII LA SCHMBĂRILE CLIMATICE

Distribuie pe:

Miercuri, 18 octombrie a.c., a avut loc la Hotelul Grand, din municipiul Târgu-Mureș, deschiderea oficială a conferinței internaționale pe tema schimbărilor climatice. Programul conferinței a abordat următoarele teme: ,,Prezentarea Programului RO 07 ,«Adaptarea la schimbări climatice» - Carla Busuioc - responsabil comunicare în cadrul Ministerului Mediului - Accesare fonduri externe, ,,Schimbări observate și scenarii climatice în România. Evenimente meteorologice extreme ale ultimului deceniu"- dr. Elena Mateescu - director general - Administrația Națională de Meteorologie, ,,Smart City Târgu-Mureș" - Dana Miheț, arhitect șef - Primăria Târgu-Mureș, ,,Proiecte UE derulate și în desfășurare" - Dana Ijak, șef serviciu - Proiecte cu Finanțare Europeană - Primăria Târgu-Mureș, ,,Modele de bună practică" - Michaela Nagy – Aquaserv Târgu-Mureș, „Centrul Educațional pentru Adaptarea la schimbările climatice" - Csegzi Sandor, ,,Dispecerat Bazinal Integrat"- Makkai Grigore - viceprimar al municipiului Târgu-Mureș.

Obiectivul proiectului Săptămâna adaptării la schimbările climatice are ca obiectiv identificarea măsurilor de prevenție și adaptare la efectele schimbărilor climatice. Acest proiect este finanțat din Fondul pentru Relații Bilaterale în cadrul Programului RO07 prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Dl Csegzi Sandor, director - Universitatea Cultural Științifică - Centrul Educațional pentru adaptarea la schimbările climatice, a vorbit despre scopul acestei manifestări la Târgu-Mureș: ,,Noi am pregătit acest eveniment, printr-un proiect anterior Calea verde spre dezvoltare durabilă, unde și conștientizarea a fost un element, dar la nivelul specialiștilor. Peste 300 de oameni, din trei județe - Brașov, Sibiu și Mureș - timp de doi ani, au dezbătut aceste probleme, inclusiv, pe problema educației, formarea cetățeanului pe acest subiect. Noi, în Târgu-Mureș, am considerat că este una din priorități și acest eveniment este primul pas."

De asemenea, a subliniat necesitatea informării și educării cetățeanului în vederea pregătirii lui la un comportament adecvat la fenomenele climatice, dar și despre atingerea obiectivelor din proiect: „Din mai multe puncte de vedere s-a ajuns la o linie de separare: din punct de vedere al problemelor climatice - cum se pun aceste probleme și cum trebuie să se regăsească în viața cetățeanului - și, pe de altă parte, perioada de finanțare europeană, care deschid posibilități de rezolvare a unor probleme care sunt datorate schimbărilor climatice. Credem că este nevoie de o perioadă de informare a cetățeanului în viitorul apropiat, pentru că trebuie să informăm despre ce s-a realizat la nivel de municipiu, că o parte se știe, o parte nu se cunoaște, pe de altă parte să formulăm noile obiective. Aici e nevoie de un dialog cu decizionalul, cu executivul, dar și cu cetățeanul conștient, pregătit, informat, care știe ce înseamnă un fenomen natural, știe despre ce vorbim, când spunem schimbări climatice și înțelege și ce înseamnă adaptare la schimbările climatice. Asta înseamnă în primul rând, un cetățean bine informat (...) să aibă un comportament adecvat la posibilitățile climatice, practic o viață mai sincronizată cu natura (...) Calea verde și-a atins toate obiectivele, pentru că s-a făcut centru educațional pentru adaptare la schimbările climatice, avem o stație meteo nouă la Platoul Cornești, s-a reabilitat termic Azilul de bătrâni, și celelalte orașe și-au realizat toate obiectivele (...) Avem și strategia de adaptare la schimbările climatice, un alt obiectiv, care trebuia atins prin proiectul respectiv."

Vorbind despre importanța organizării unor astfel de conferințe, dar și despre rolul centrului educațional, dl Csegzi Sandor, a mai afirmat: „Șirul acesta de conferințe au ca obiectiv, conștientizarea rezultatelor acestor obiective realizate în proiectul anterior și punerea bazei unor colaborări pe mai departe, în următorii 2-3 ani (...) Noi vrem să dezvoltăm centrul acesta educațional, ca să fie un model la nivel național, astfel încât și din punct de vedere educațional dar și din punct de vedere al activităților științifice să putem să fim un catalizator în municipiu, să putem coaliza echipe de lucru, specialiști și mai puțin specialiști, dar care vor să se implice. Propunem două teme de cercetare pe microclima Târgu-Mureșului, care este specifică, față de mediul din jurul Târgu-Mureșului."

Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, subliniind rolul educației în înțelegerea efectelor climatice, dar și a unui comportament civilizat, a declarat că preocuparea pentru mediu și calitatea vieții ,,este o preocupare cotidiană".

Pe agenda manifestărilor dedicate schimbărilor climatice au figurat vizite la Centrul Meteorologic - Târgu-Mureș, la Iaz Batal Azomureș, la Stația de transfer deșeuri Târgu - Mureș și la Stația meteo Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu