CÂT DE UNIȚI SUNT ROMÂNII LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE? (III)

Distribuie pe:

Cert este că datorită acestor discrepanțe educaționale românii se înțeleg tot mai greu unii cu alții deoarece, în funcție de nivelul lor de cultură și de instruire,ei interpretează în mod diferit, în special evenimentele și deciziile politice. Și tot datorită acestor discrepanțe educaționale, a unei instruiri și a unei culturi precare posturile de televiziune angajate politic (adică majoritatea) reușesc să-i manipuleze pe români și să-i divizeze și mai mult, până la a-i transforma uneori în adevărați dușmani; unii împotriva altora. Românii simt acest lucru și din acest motiv cei mai mulți se feresc să-și manifeste deschis preferințele politice sau cele privind mass-media.

Și din punct de vedere economic românii s-au îndepărtat în această perioadă unii de alții. După ce în 1990 ei au pornit de pe poziții relativ egale, românii au ajuns în prezent fie foarte bogați, un număr relativ mic, fie foarte săraci (sau aproape săraci), un număr considerabil, neîntâlnit în alte țări ale Uniunii Europene. Dacă această polarizare ar fi apărut ca urmare a hărniciei și a capacității diferite a românilor inegalitatea economică ar putea fi considerată, până la un punct,un lucru bun,care nu ar trebui să afecteze coeziunea lor. Din păcate, așa cum știm, îmbogățirea sau sărăcirea românilor s-au produs ca urmare a corupției, a privatizărilor dubioase și a delapidării banilor publici. Nu voi intra nici aici în amănunte întrucât problemele sunt cunoscute. Cert este că românii sunt extrem de polarizați sub aspectul averii și a veniturilor. În al doilea rând, cert este că în România clasa de mijloc (elementul principal al coeziunii în orice societate) este aproape inexistentă ceea ce afectează negativ,așa cum știe orice economist, evoluția de ansamblu a economiei. În sfârșit, în al treilea rând, cert este că românii, cu excepția îmbogățiților peste noapte, au aproape cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană. Discrepanțele de avere și de venituri, combinate cu comportamentul sfidător și adesea grosolan al îmbogățiților peste noapte nu au cum să contribuie la coeziunea actuală a românilor. Dimpotrivă! Să ne gândim un pic. Cine sunt îmbogățiții? De obicei hoții, parveniții, nonvalorile. Iar săracii sunt de cele mai multe ori oamenii de treabă,cei care nu concep

să-și trăiască viața altfel decât în mod cinstit, chiar dacă mulți dintre aceștia sunt oameni de valoare și sunt și conștienți de acest lucru. Aceștia nu au cum să-i ierte pe cei îmbogățiți prin furt, corupție etc., sau să se simtă atașați de ei. Coeziunea actuală a românilor are foarte mult de suferit.

(va urma)

 

Lasă un comentariu