Când președintele UDMR, Hunor Kelemen, și colegii săi din conducerea acestei formațiuni politice - susținuți de premierul Ungariei, Viktor Orbán - ignoră sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, de fapt le ignoră, le neagă, fără scrupule, tradițiile și docum

Distribuie pe:

Discursul, rostit de Iosif Fay, care a fost un politician secui, cu un talent excepțional, ar fi trebuit să fie inclus demult în manualul de istorie, editat pentru școlile și liceele de limbă maghiară. Însă, în loc să fie cuprins în manualele școlare un asemenea discurs, volumul intitulat „Istoria secuilor", editat pentru școlile maghiare, ca manual școlar, de liderii UDMR din județele Harghita și Covasna, conține doar elogierea dictaturii horthysto-fasciste din Transilvania de Nord.

În dorința de a fi cunoscut în viața publică maghiară din România acest discurs al deputatului secui Iosif Fay - care a deschis larg inima membrilor Parlamentului român spre rezolvarea problemelor minorității maghiare - îl voi publica, în întregime, în cartea mea intitulată „Te salut, patria noastră natală, România", care va fi editată cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Aș putea să prezint, pe pagini întregi, asemenea declarații care confirmă incontestabil faptul că reprezentanții progresului maghiar din epoca respectivă au apreciat corect și real evenimentele istorice ale istoriei maghiare și române din secolul XX și au văzut clar că la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, nu marile puteri au decis, ci Timpul, Istoria. Reprezentanții progresului maghiar au văzut, de asemenea, foarte clar că, în urmă cu 100 de ani, armata română nu din cauza cuceririi teritoriale imperialiste a atacat Monarhia Austro-Ungară, ci pentru a elibera de asuprirea hegemoniei ungare pe frații lor români, care, în Transilvania, au alcătuit populația majoritară, iar astfel au creat posibilitatea pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Citând declarațiile reprezentanților progresului maghiar, mai sus - amintite, întrebarea este, pur și simplu, motivată: Se poate face o comparație între declarațiile rostite, în urmă cu 100 de ani și provocările de mari maghiarotarzi ale deputaților și senatorilor UDMR, lansate cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri? Această comparație este evidentă. În urmă cu 100 de ani, reprezentanții progresului maghiar au fost maghiari cu spirit european. Ei au fost predecesorii noștri ai căror negare, tăinuire în fața epocii noastre - constituie o faptă rușinoasă, defăimătoare și împotriva națiunii. Liderii partidelor etnice, maghiare din România, în frunte cu conducătorii UDMR, sunt, adesea, demodați, iar în unele cazuri, sunt politicieni cu o gândire anacronică, gândire care dăunează cel mai mult comunității noastre maghiare.

(sfârșit)

Lasă un comentariu