Impozitul pe locuință, plătit numai cu dovada deținerii poliței de asigurare obligatorii?!

În cadrul Forumului Internațional de Riscuri Catastrofale, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, a declarat că românii ar putea fi puși în situația de a nu-și putea plăti impozitul pentru locuință fără dovada existenței unei polițe PAD (de asigurare obligatorie a locuinței).

„Ne gândim la această variantă ca în momentul în care o persoană își plătește impozitul pentru locuință să prezinte și dovada existenței poliței PAD. Eu cred în prevenție și mă încăpățânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oamenii pentru că nu își fac poliță. Trebuie să îi convingem că dânșii sunt proprietari și este în avantajul dânșilor să își încheie această poliță de asigurare obligatorie.

ASF nu susține creșterea poliței PAD. Noi credem că polița trebuie să rămână la același nivel. Este o situație total atipică. În momentul în care crești prețul pe o poliță pe care tu o vinzi la un nivel de 20%, grad de cuprindere la 20%, este evident că nu vei creștere gradul de cuprindere. Dacă nu poți să convingi un proprietar de locuință să-și încheie o asigurare la acest preț, cu siguranță nu o să-l convingi să-și încheie această poliță nici la un preț mai ridicat.

O asigurare care este obligatorie trebuie să fie și necesară. Dacă ne referim la asigurarea de locuințe PAD, în continuare este percepută greșit. Nu cred că acest grad de încredere în asigurare foarte scăzut, dar relativ constant în ultimii ani, nu are niciun fel de legătură cu companiile de asigurare, respectiv cu acționarii PAID, respectiv Consiliul de administrație al PAID care, cel puțin așa percep eu, nu cred că s-au depus toate eforturile necesare pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare", a afirmat vicepreședintele ASF, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, gradul de asigurare a locuinței a scăzut în acest an la 18,6% față de 20% în anul 2015, deși în România peste 94% din proprietăți se află în posesie privată.

Un grup de lucru al ASF pregătește modificarea legii asigurării obligatorii, în sensul că riscurile acoperite de poliță să fie specifice fiecărui gen de locuință (nu doar cutremur, inundații sau alunecări de teren).

 

Lasă un comentariu