18-19 octombrie: Târgu-Mureș - Răstolița - Reghin: FESTIVALUL DE LITERATURĂ „ROMULUS GUGA"

Distribuie pe:

Peste 70 de elevi de la școlile gimnaziale și liceele din județ au participat, cu poezie, proză și lucrări de artă plastică, la Concursul Județean de Creație Artistică „Romulus Guga", organizat de… cea mai tânără școală din Târgu-Mureș, ce poartă numele regretatului prozator, poet, dramaturg și eseist (2 iunie 1939 - 17 octombrie 1983), marcând, astfel, cei 34 de ani de la…mutarea lui în nimburi de stele.

Concursul se înscrie într-un amplu proiect, inițiat și coordonat de dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, în parteneriat cu Asociația pentru Descoperirea, Susținerea și Promovarea Valorilor Cultural - Artistice și Profesionale, Consiliul Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI, Școala Gimnazială „Romulus Guga", Școala Gimnazială Răstolița, Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin, Revista „Vatra veche", Editura Nico și cotidianul „Cuvântul liber", sub genericul Festivalul de Literatură „Romulus Guga".

Eveniment omagial, de înaltă ținută, Festivalul a debutat miercuri, 18 octombrie, la Școala Gimnazială „Romulus Guga", printr-un cuvânt de bun venit, rostit de dna prof. Luminița Macavei, directoarea acestei instituții de învățământ, moment urmat de o evocare a celui pe care dr. Nicolae Băciuț îl consideră - deși pe nedrept ignorat de critica de specialitate - „cel mai important produs al literaturii mureșene de la începuturi până în prezent", creator complet, de sub mantaua căruia au ieșit condeie „apăsate" și voci sonore ale spațiului cultural mureșean și național. Mărturie stau - a relevat vorbitorul - poeziile, proza, opera dramatică și, mai cu seamă, linia modernă, actuală din punct de vedere estetic și literar, pe care a imprimat-o revistei „Vatra", al cărei redactor-șef a fost din 1971 (anul fondării seriei noi a revistei) până la prematura lui dispariție, în ziua de 17 octombrie 1983.

„Netulburat trece timpul", a mărturisit, cu nostalgie, părintele dr. Gheorghe Șincan, înălțând cuvânt și gând de pomenire celui care, plecat în veșnicie, a lăsat posterității o operă plasată sub semnul marilor îndoieli și întrebări ale lumii, oferind, încă, nebănuite și neexploatate resurse și unghiuri de interpretare.

Moment așteptat cu emoție, festivitatea de premiere a laureaților concursului de creație artistică (atent „monitorizat" de doamnele profesoare de Limba și literatura română Claudia Văidean și Iulia Căpâlna, a „contabilizat" 45 de premii, mențiuni și distincții acordate de ISJ Mureș și de Școala Gimnazială „Romulus Guga" celor mai tinere condeie din școlile de pe întinsul județului, alături de Diplomele Festivalului „Romulus Guga", decernate „seniorilor" - poeți și publiciști consacrați - de către Asociația pentru Descoperirea, Susținerea și Promovarea Valorilor Cultural-Artistice și Profesionale, înmânate de președintele acesteia, dr. Nicolae Băciuț: Marele Premiu al Festivalului - prof. dr. Adriana Loredana Dan, pentru lucrarea Romulus Guga, publicistul și dramaturgul, Premiul Festivalului - prof. dr. Cristian Stamatoiu - exeget al operei dramatice a lui Romulus Guga; Premiul Festivalului - elevele Antonia Socol și Maria Socol din clasele a IV-a, respectiv, a III-a, de la Școala din Șăulia de Câmpie, pentru primele lor cărți publicate - Curcubeul cu metafore, respectiv Inimi de îngeri (pentru Maria Socol, premiul echivalează „cu un Oscar", după propriile-i mărturisiri). Cu Premii ale Festivalului au fost răsplătiți: Lazăr Lădariu - pentru volumul de versuri Tranșeele ierbii, Răzvan Ducan - pentru volumul de versuri Cumpăr timp, Armina Adam - pentru Raiul de urgență, Gabriella Costescu - Epistolar albastru-roz, Viorica Șutu - Ochiul fântânii, Cristina Sava - Poarta secretă @ noi, Gheorghe Nicolae Șincan - Sub semnul smereniei. Premii pentru poeme în manuscris au primit: Mircea Dorin Istrate - președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, poeta Ana Munteanu Drăghici (Sighișoara) și poeta Adriana Dandu.

„O dureroasă întoarcere în timp, un moment al aducerii aminte, prilej de recunoaștere și prețuire, dincolo de vremuri, a valorii, prilej de a gândi în respect pentru valoare, de a gândi pentru acest neam și pentru valorile sale, azi, când valoarea este disprețuită, batjocorită, marginalizată" - a sintetizat, în intervenția sa, poetul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", evocând nu doar amintirea „unui prieten bun, sincer, loial și dezinteresat", ci și un uriaș talent, prezent, cu egală forță, în toate genurile literare.

O șezătoare literară ad-hoc, desfășurată în biblioteca Școlii Gimnaziale „Romulus Guga", „sub bagheta" lui Nicolae Băciuț, a întregit, în chip armonios, rotundul acestei prime etape a Festivalului „Romulus Guga", prilejuind scriitorilor prezenți readucerea în discuție a actualității și universalității operei celui omagiat: Guga este un scriitor „problematizant, nu ușor de citit de lectorul amator" - dr. Adriana Loredana Dan (autoare a primei lucrări de doctorat ce are ca temă opera lui Romulus Guga); „Guga - omul recent - este un autor de strictă actualitate, căci metafora Evului Mediu întâmplător se manifestă oriunde valoarea e înlocuită cu non - valoarea, lăsând loc piramidei răsturnate a valorilor și dictaturii" (prof. dr. Cristian Stamatoiu); „L-au preocupat contemporaneitatea, viitorul, soarta individului, întrebările grave, condiția umană, surprinse în metafore pe cât de expresive pe atât de tulburătoare" (dr. Nicolae Băciuț, fondator și redactor-șef al revistei Vatra veche); „Acțiunea lui Nicolae Băciuț de a face Vatra veche este un gest firesc, în condițiile în care, după moartea lui Romulus Guga, programul Vetrei, impus de acesta, a fost abandonat" (scriitorul și publicistul Răzvan Ducan).

În cadrul șezătorii literare, au citit din versurile proprii: Lazăr Lădariu (poeme din volumul Secunda de pământ ), Răzvan Ducan (volumul Strigăt din curba lui Gauss), Gabriella Costescu (Epistolar albastru-roz), Armina Adam (poezie religioasă).

Festivalul a continuat ieri, 19 octombrie, la Răstolița și la Reghin, unde au avut loc evocări Romulus Guga, întâlniri cu scriitori mureșeni și lansări de cărți.

 

Lasă un comentariu