LIBER LA ELIBERARE!!!

Distribuie pe:

Problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea și condițiile de detenție au fost constatate pe parcursul mai multor ani de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), printr-o serie de hotărâri.

Legea prin care deținuții încarcerați în condiții inumane beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate a fost promulgată în data de 14 iulie a.c., de către președintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost contestat de Opoziție la CCR, dar judecătorii au decis, pe data de 5 iulie, că actul este constituțional.

Joi, 19 octombrie a.c., a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, care va duce la eliberarea unor deținuți ce beneficiază de reduceri de pedeapsă pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. Conform Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu, toți deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare în penitenciar vor beneficia de o reducere cu 6 zile din pedeapsă, pentru fiecare lună petrecută după gratii.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a precizat că penitenciarele sunt pregătite și pentru a vedea cine beneficiază de această lege. De asemenea, potrivit ministrului, în ultima vreme numărul persoanelor care au ieșit din penitenciare l-a depășit pe cel al celor care au intrat. ,,Dinamica populației penitenciare din ultima vreme este una favorabilă, numărul de intrări este mai mic decât numărul de ieșiri", a afirmat ministrul Justiției.

Legea se aplică pentru persoanele întemnițate începând din anul 2012, de când a venit prima decizie-pilot a CEDO privind condițiile din penitenciare. Legea se aplică oricărui deținut, indiferent de fapta pentru care a fost închis, dacă nu a beneficiat de condițiile cerute de lege: dacă celula are mai puțin de 4 metri pătrați, dacă respectivul nu are acces la activități în aer liber, nu are lumină naturală, este ținut în frig, ori în căldură excesivă, dacă nu poate folosi toaleta în privat și nu i se respectă cerințele de igienă. Adică, cea mai mare parte a deținuților închiși în cele 46 închisori din România.

Dispozițiile prezentei legi nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale CEDO, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare.

Tudorel Toader: „Parte din pedeaspsă sau integrală poate fi executată cu brățară electronică", precizând, totodată, că nu se renunță nici la ideea construirii unor închisori noi.

Lasă un comentariu