FEMEI DE SUCCES Alexandra Botoș - un model de urmat și un exemplu de bună practică pentru voluntariatul mureșean

Distribuie pe:

Alexandra BOTOȘ are 27 de ani și este membru al JCI Târgu-Mureș din februarie 2016, iar în viața profesională este expert contabil și studiază pentru doctoratul în contabilitate la Universitatea ,,1 Decembrie" din Alba Iulia. În puținul timp pe care îl mai are liber, a ales, din pasiune, voluntariatul. În anul 2016 s-a ocupat de proiectul ,,Zâmbete în Dar", al cărui scop este educarea și integrarea copiilor din centrele de plasament din județul Mureș și care, în tot timpul cât l-a coordonat, a adus un impact pozitiv în viețile a peste 150 de copii instituționalizați din județul Mureș. În același an, Alexandra BOTOȘ a implementat și coordonat parțial, proiectul „Future Business Man", destinat dezvoltării antreprenorilor la început de drum din oraș. Totodată, s-a implicat și în restul proiectelor organizației, muncind mult și contribuind decisiv la obținerea titlului

de cea mai remarcabilă nouă organizație JCI din Europa, tot anul acesta, în mai, la Basel, în Elveția. În 2017, a ales să facă pasul mai departe și a devenit Vicepreședinte Executiv al JCI Târgu-Mureș. Din această poziție, coordonează echipa de manageri de proiect din cadrul organizației și se asigură de buna pregătire și buna desfășurare a activității lor. Pe lângă aceasta, participă în proiectul Promotori Pentru Democrație Europeană organizat de Biroul Parlamentului European în România, cu ajutorul căruia a adus în România, pentru prima dată, una dintre cele mai apreciate campanii ale JCI din lume, ,,Peace is Possible" și a organizat la Târgu-Mureș acțiunea ,,Peace is Possible in the EU" pentru elevii și studenții din școlile și universitățile mureșene. ,,Peace is Possible in the EU" a fost premiat, la rândul său, ca fiind cel mai bun proiect de dezvoltare a abilităților personale ale JCI din România în 2017, prin acesta educându-i pe tineri cu privire la funcționarea și activitatea Parlamentului European și dezvoltându-le abilitățile de dezbatere și vorbit în public.

În cadrul Conferinței Naționale a JCI România, organizată la începutul lunii octombrie pe malul mării, la Constanța, Alexandra Maria BotoȘ, vicepreședinte Executiv al JCI Târgu-Mureș, a primit al doilea premiu pentru activitatea sa în decursul a șase luni, ,,Most Outstanding JCI Member" in Romania (,,Cel mai valoros membru JCI din România). I se recunoaște astfel, la nivel național, activitatea extraordinară desfășurată pe parcursul acestui an, după ce a fost desemnată cel mai valoros nou membru al JCI din întreaga Europă (,,Most Outstanding New Member" in Europe), apreciere obținută în mai 2017 la Basel, în Elveția, pentru activitatea de pe parcursul anului 2016.

Viitorul an va însemna pentru Alexandra BOTOȘ trecerea în echipa de conducere națională a JCI România, în funcția de vicepreședinte de Politici Economice. Tot anul viitor, va fi responsabilă de organizarea Academiei de Leadership din cadrul JCI România, dedicată dezvoltării viitorilor lideri ai organizației. În cadrul acesteia va aplica noțiuni învățate de la Academia Germană JCI, la care a participat în luna iunie 2017. Academia Germană JCI este una dintre cele mai puternice academii de leadership din lume, JCI în Germania fiind o a doua Cameră de Comerț a țării, cu peste 5000 de membri afiliați și cu un sistem de training și dezvoltare impecabil, cu tradiție de peste 60 de ani. O replică a acestei Academii în România înseamnă un plus major adus membrilor pentru dezvoltarea personală și, mai ales, a abilităților profesionale de leadership ale acestora.

Până anul viitor, Alexandra BOTOȘ poate fi găsită muncind din greu alături de colegii din JCI Târgu- Mureș în cadrul proiectelor, făcând ce o pasionează, aducându-și impactul pozitiv zilnic asupra a cât mai multe persoane din comunitatea mureșeană și, în plus, coordonând activitatea de organizare a Galei Caritabile de sfârșit de an a organizației, care se va desfășura în luna decembrie.

Alexandra BOTOȘ este un model demn de urmat pentru tinerii voluntari mureșeni, prin energia și dăruirea de care dă dovadă. Munca ei are, de la an la an, un impact tot mai mare, faptul acesta fiind demonstrat de cele două premii câștigate în 2017, susținea Ioan Iacob NETEA , vicepreședinte Marketing JCI Târgu-Mureș. Domnia sa adăuga: ,,O astfel de persoană nu poate fi considerată decât un exemplu de urmat pentru comunitatea mureșeană. Noi, JCI Târgu-Mureș, suntem onorați să o avem parte din organizație, iar în calitate de membrii ai comunității mureșene suntem mândri că aduce cinste orașului nostru, prin recunoașterile naționale și internaționale, și că luptă din greu pentru a crea un viitor mai bun, mai sigur, mai prosper și mai curat în Târgu-Mureș".

- Ce v-a determinat să va implicați în voluntariat ?

- Am devenit voluntar în urma participării la primul eveniment, ,,Zâmbete în Dar", organizat de JCI Târgu-Mureș. ,,Zâmbete în dar" este un proiect prin care încercăm să ajutăm la integrarea în societate a copiilor din centrele de plasament. Cred cu tărie că, pentru început, majoritatea dintre noi, eu, inclusiv, devenim voluntari pentru că vrem să schimbăm ceva, pentru că vrem să facem ceva semnificativ pentru lumea în care trăim. Cu timpul, motivele mele s-au schimbat. Am devenit voluntar pentru a schimba ceva în comunitate și am ales JCI pentru proiectele pe care le desfășoară, dar am rămas în această organizație pentru atât de multe alte motive minunate: ocazia de a învăța să lucrez cu oameni cu personalități diferite, ocazia de a-mi crea relații de prietenie cu oameni nemaipomeniți și cu experiență, oportunitatea de a fi eu însămi un lider și de a motiva oamenii să mă ajute să atingem obiective comune. Acestea ar fi doar câteva din multele motive pentru care am rămas în JCI.

- Cum vedeți voluntariatul?

- Eu văd voluntarii schimbând lumea. În special în România, unde oamenii au făcut voluntariat forțat pe timpul comunismului, conceptul de voluntariat este respins. Majoritatea voluntarilor de la noi din țară se confruntă cu întrebarea ,,Dar tu ce primești pentru că faci asta?". Eu cred că voluntariatul practicat în spiritul lui, nu doar în organizații, poate ajuta lumea. Schimbarea trebuie făcută de la firul ierbii, cum se spune. Atunci când comunitatea se va putea pune de acord că e nevoie de o schimbare și oamenii comunității vor și face ceva în sensul acelei schimbări, fără a aștepta recompense sau motivație extrinsecă, atunci vom trăi într-o țară mai frumoasă. Cred că cele mai prețioase daruri ale unui voluntar sunt inițiativa și motivația intrinsecă. Pe lângă asta, mie,personal, voluntariatul mi-a schimbat viața. Este o oportunitate extraordinară pentru a te dezvolta personal, pentru a-ți face prieteni și pentru a-ți sprijini cariera. Voluntariatul, cel puțin în cadrul organizației JCI, îți dă șansa să cunoști oameni extraordinari. Eu i-aș numi pe unii chiar genii. Cred că nimic nu te poate scoate și nu îți poate lărgi zona de confort mai repede și mai ușor decât voluntariatul într-o organizație precum JCI.

- Care e definiția succesului, din punctul dumneavoastră de vedere?

- Asta îmi aduce aminte de un eveniment din cadrul programului ,,Zâmbete în Dar", în care am urmărit un film-documentar despre succes și am discutat despre carieră cu tinerii din centrele de plasament. Vă pot spune ce am învățat eu din acel eveniment: am învățat că succesul nu este imaginea pe care o vede societatea, adică să ai un nivel social ridicat, stabilitate financiară sau vizibilitate în media. Eu cred că succesul e atunci când tu ți-ai stabilit un obiectiv și reușești să îl atingi, indiferent dacă e mic sau mare, unul pe termen scurt sau pe termen lung, e succesul tău.

- Vă considerați o femeie de succes?

- După cum spuneam, depinde la ce ne referim. Dacă atunci când vorbim despre femei de succes ne gândim la femei care au un anumit statut sau o funcție de mare importanță, atunci cu siguranță, nu. În schimb, dacă vedeți femeia de succes prin ochii mei, ca orice femeie care muncește mult, are ambiție și perseverență, atunci pot spune că mă consider o femeie de succes, la fel ca cel puțin jumătate din cititoarele ziarului dumneavoastră. Din punctul meu de vedere, am muncit mult și am avut multe reușite atât profesional, sentimental și acum și ca voluntar, dar succesul meu se datorează, în primul rând, persoanelor care au fost lângă mine. Și pe această cale aș vrea să le și mulțumesc atât familiei mele, cât și iubitului meu, care mi-au sprijinit orice inițiativă personală.

Lasă un comentariu