La Târgu-Mureș cinci pușcăriași au fost eliberați din penitenciar

Distribuie pe:

Administrația Națională a Penitenciarelor informează că după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu (executarea pedepselor în condiții necorespunzătoare) au fost eliberați 529 de deținuți. Pentru alți 3.349, urmează să fie luată în discuție eliberarea condiționată.

Potrivit datelor ANP, la Târgu-Mureș au fost eliberați 5 deținuți, urmând a fi analizate de comisie alte 50 de cazuri.

Cei mai mulți deținuți eliberați sunt de la Penitenciarul Giurgiu (80 de persoane).

Numărul mare de deținuți eliberați într-o singură zi l-a luat prin surprindere pe ministrul Justiției:

„Vă mărturisesc că nu credeam că impactul va fi atât de mare, dar este efectul legii și tot prin aplicarea legii au dobândit vocație la liberare condiționată 3.349 de deținuți" a afirmat Tudorel Toader.

Pe de altă parte, sindicaliștii din penitenciare atrag atenția că, în lipsa unui regulament de aplicare a acestei legi, conducerile închisorilor sunt puse în situația de a-și asuma riscul unor eliberări eronate pentru a evita detenția ilegală.

În luna aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o decizie-pilot privind condițiile din penitenciarele din România, stabilind că statul român are la dispoziție 6 luni pentru a prezenta un plan de măsuri care să rezolve suprapopularea și condițiile din penitenciare. În decizia CEDO nu se face referire la vreo sancțiune financiară pentru România, deși, în tot acest timp a fost vehiculată suma de 80 de milioane amendă în cazul nerezolvării situației. Singurele observații formulate de CEDO au fost încălcarea art. 3 din Convenția Drepturilor Omului (interzicerea tratamentelor inumane și degradante), respectiv fixarea termenului de 6 luni pentru ca statul român să prezinte un plan de măsuri. 

Lasă un comentariu