ZIUA ARMATEI ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie 2017, începând cu ora 11, în fața Palatului Administrativ din Piața Victoriei, din municipiul Târgu-Mureș. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului - Județul Mureș și de Garnizoana Târgu-Mureș. La ceremonia militară și religioasă dedicată acestui eveniment, au participat oficialități locale și județene, veterani de război, cadre militare, numeroși cetățeni.

Prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, și comandantul Garnizoanei Târgu-Mureș, colonel Dacian Tiberiu Șerban, după primirea onorului și salutarea drapelului de luptă, au trecut în revistă și au salutat Garda de Onoare.

A urmat intonarea Imnului Național al României, după care a urmat oficierea serviciului religios, de către un sobor de preoți.

General-maior rez. Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala Mureș, în alocuțiunea sa a vorbit despre semnificația acestei zile, dedicată Armatei Române. „În urmă cu 73 de ani Armata României a restabilit hotarele de vest, sfinte ale patriei, eliberând orașele Carei și Satu-Mare, de sub ocupația temporară a trupelor hortysto-hitleriste, anulând astfel prevederile impuse prin odiosul Diktat de la Viena. Omagiem cu acest prilej memoria militarilor români care și-au dat viața sau au fost răniți în cadrul misiunilor desfășurate sub egida NATO, ONU, UE și a celor de tip coaliție. Ziua Armatei României este înainte de toate o sărbătoare a valorilor românești, a patriotismului, a curajului și a devotamentului față de țară." În continuare, a subliniat rolul deosebit pe care l-a jucat armata română dar și sacrificiile de-a lungul istoriei, afirmând: „Armata este instituția fundamentală ce a dăinuit în timp, de care s-au legat toate momentele importante ale națiunii (...) Ea a constituit vectorul important al integrării nord-atlantice, ea a fost cea care prin riscurile asumate a contribuit la intrarea României în comunitatea statelor libere și democratice."

Ceremonia a continuat cu citirea mesajului ministrului Apărării Naționale, de către comandantul Garnizoanei, colonel Dacian Tiberiu Șerban. În mesajul prezentat se remarcă faptul că în această importantă zi, cinstim jertfa și eroismul tuturor ostașilor care au căzut în luptele din toate timpurile, o zi în care aducem omagiu înaintașilor. Această importantă sărbătoare este a tuturor românilor, constituind o pildă pentru generațiile de azi, precum și lecții de patriotism care ne învață despre durerosul preț al libertății. De asemenea, se regăsesc îndemnuri de a cinsti și aprecia eforturile militarilor zilelor noastre, remarcându-se devotamentul acestora în misiunile din teatrele de operații, demonstrând profesionalism și valoare. Mesajul ministrului Apărării Naționale s-a încheiat prin adresări de felicitare tuturor cadrelor militare în rezervă și în retragere și un omagiu adus veteranilor de război, pentru sacrificiul făcut în slujba patriei.

Prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, în cuvântarea sa a remarcat contribuția generalului Avramescu, comandantul Armatei a IV-a, care a decis ofensiva pentru eliberarea ultimei palme de pământ al României, orașul Carei, în toamna anului 1944, vorbind și de dubla semnificație a acestei zile.

„Marcăm astăzi un eveniment de maximă importanță în viața poporului român. Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim în fiecare an în 25 octombrie, a fost declarată ca atare în memoria momentului în care generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a IV-a, a decis ofensiva pentru eliberarea ultimei palme de pământ al României - Carei - în 25 octombrie 1944.

Este o zi care are nu una, ci două semnificații profunde, data respectivă fiind aleasă și ca un cadou de ziua de naștere a Regelui Mihai, la acea dată comandantul suprem al Armatei.

După cum știm cu toții, întoarcerea armelor în cel de al Doilea Război Mondial și ofensiva pentru eliberarea Ardealului de Nord, în 1944, a costat Armata și poporul român mii de vieți. Una dintre cele mai sângeroase bătălii a fost cea de la Oarba de Mureș, din toamna anului 1944.

Numai pentru eliberarea județului Mureș, pentru ca pe clădirea Palatului Administrativ din Târgu-Mureș să fie arborat drapelul sfânt al României de către un grup de viteji din grupul vânătorilor de munte comandat de generalul Ion Dumitrache, au căzut pe câmpul de onoare 15.000 de eroi.

Fie ca jertfa lor și a tuturor eroilor neamului nostru să fie pomenită în veci. Dumnezeu să îi odihnească!

Totodată, se cuvine să îi cinstim așa cum se cuvine pe toți militarii care ne fac cinste în țară și în teatrele de operații, alături de trupele aliate.

LA MULȚI ANI, ARMATEI ROMÂNIEI! LA MULȚI ANI, ROMÂNI!" se arată în mesajul prefectului de Mureș, dr. Lucian Goga.

În acordurile Imnului Eroilor, a urmat depuneri de coroane la Statuia ostașului necunoscut din centrul municipiului Târgu-Mureș, din partea A.N.V.R. - filiala Mureș, a senatorului Cristian Chirteș, a Instituției Prefectului, a Primăriei municipiului Târgu-Mureș, a Consiliului Județean Mureș și a Garnizoanei Târgu-Mureș.

Defilarea Gărzii de Onoare a încheiat momentul festiv din centrul municipiului Târgu-Mureș, dedicat Zilei Armatei Române.

 

Lasă un comentariu