Olimpiada Internațională de Matematică 2018 se organizează în România

Distribuie pe:

Anul viitor, în perioada 3 - 14 iulie, România va găzdui cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică (OIM), veritabil campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu. Demersul de a aduce competiția, pentru a patra oară, în țara noastră aparține Societății de Științe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Sunt așteptați peste 600 de elevi din peste 100 de țări, fiecare stat fiind reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi și însoțită de cel puțin doi profesori matematicieni. Se estimează că vor participa peste 1 000 de persoane.

În 9 și 10 iulie 2018 sunt programate probele de concurs, în Sala Polivalentă. Acestea vor avea o durată de patru ore și jumătate, timp alocat rezolvării a patru probleme (traduse în limba fiecărei țări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie și va fi urmată de festivitatea de premiere (13 iulie).

Concursul se va desfășura anul viitor la Cluj-Napoca, fiind organizată, în parteneriat, de Ministerul Educației Naționale, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, cu sprijinul Facultăților de Matematică și Informatică din București și Cluj-Napoca și al Institutului de Matematică „Simion Stoilow" din cadrul Academiei Române. Ministerul Educației Naționale va asigura finanțarea, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale. Documentul menționează și că prestigioasa competiție a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deține recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

 

Lasă un comentariu