DIRECȚIA SILVICĂ MUREȘ LA RAPORT!

Distribuie pe:

Fondul forestier al județului Mureș ocupă o suprafață de 216 mii ha, inclusiv pășuni împădurite, reprezentând 32,5 % din suprafața județului și aproximativ 3% din suprafața pădurilor României.

Proprietatea publică a statului, care se administrează prin Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA-Direcția Silvică Mureș, este de 104.146 ha.

La ședința Colegiului Prefectural al județului Mureș, desfășurată marți, 24 octombrie a.c., prezidată de prefectul județului Mureș - dr.Lucian Goga, dl Florin Petra-director comercial Direcția Silvică Mureș, a prezentat mai multe aspecte privind activitatea desfășurată de Direcția Silvică Mureș.

În raportul prezentat s-a făcut referire și la posibilitatea anuală calculată - cota de tăiere. Cota de tăiere calculată, pentru anul 2017, în pădurile statului, a fost de 446 mii mc, s-a exploatat 422 mii mc, din care s-au vândut pe picior 408 mii mc, obținându-se un preț mediu de adjudecare la licitații de 205,5 lei/mc. Volumul de 15 mii mc s-a exploatat cu formațiile proprii de exploatare sau prin contracte de prestații.

În anul 2017 s-a vândut prin ocoalele silvice din cadrul DS Mureș, prin vânzare directă către persoane fizice sau instituții, un volum de 6.872 mc, cu o valoare de 868.003 lei, la un preț mediu de 126,31 lei/mc, iar până la sfârșitul acestui an se vor valorifica în total un volum de 15 mii mc.

De asemenea, a mai precizat faptul că, pentru alți proprietari cu care există contracte de administrare și care și-au vândut masa lemnoasă prin licitațiile organizate de Direcția Silvică Mureș, s-a vândut un volum net de 122 mii mc cu un preț mediu de 187, 83 lei/mc.

În conformitate cu prevederile noului Cod Silvic, în anul 2018, se va valorifica un volum de lemn fasonat de 164 mii mc, din care aproximativ 80 mii mc ca lemn de foc.

În urma organizării a 3436 acțiuni de control în colaborare cu poliția și jandarmeria, până la data de 30 septembrie a.c., activitatea de pază a fondului forestier s-a concretizat în întocmirea a 59 de infracțiuni silvice, a 936 de contravenții, confiscându-se un volum de 822 mc de materiale lemnoase care nu aveau acte legale de proveniență. S-au aplicat amenzi în valoare totală de 1 214 800 lei. Volumul de material lemnos tăiat ilegal este de 4976 mc.

Un proverb vechi spune că nu există pădure fără uscături. La cele 1589 inspecții de fond, efectuate în cantoanele silvice s-au constatat lipsuri de masă lemnoasă în volum de 2081 mc, cu o valoare de 614 258 lei, pentru care atragerea răspunderii s-a făcut împotriva pădurarilor angajați.

Dl Florin Petra-director comercial, Direcția Silvică Mureș, ne-a declarat că se confruntă cu un deficit de personal la paza pădurilor, dar din cauza salariilor neatractive nu se prezintă candidați la concursurile organizate în acest scop.

„Un deficit de personal, la ora asta avem în general la paza pădurilor, unde avem nevoie de circa 21 de pădurari. Am organizat concursuri, dar nu se prezintă candidați." a ținut să precizeze directorul comercial Direcția Silvică Mureș

 

Lasă un comentariu