PAGINI DE CRONICĂ CREȘTINĂ LUDUȘEANĂ

Distribuie pe:

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat marți, 17 octombrie 2017, o nouă vizită pastorală în orașul Luduș.

În prima parte a zilei a prezidat lucrările Conferinței de toamnă a preoților ortodocși din Proitoeria Ludușului.

***

În după-amiaza aceleiași zile, IPS Irineu a fost oaspetele profesorilor și elevilor de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu" . Însoțit de părintele protopop al Ludușului, Lucian Viorel Voșloban și de părintele paroh, iconom stavofor Ilie Dăian, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a Cabinetului de religie, realizare pedagogică și didactică folositoare generațiilor de elevi care se inițiază în credința strămoșească a neamului românesc.

Cabinetul de religie sfințit este rodul jertfelnicei colaborării dintre Parohia Ortodoxă Luduș III și Scoala Gimnazială Ioan Vlăduțiu, în cadrul proiectului „Icoana, ferestră spre cer".

În semn de recunoaștere și de cinstire a contribuției la inițierea și finalizarea acestui proiect, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu le-a acordat „DIPLOME DE ALEASĂ CINSTIRE", doamnei profesoare de religie Marioara Dăian, inițiatoarea proiectului și directorului școlii, prof. Adrian Banea, preotului paroh Ilie Dăian, unic sponsor al proiectului și DIPLOME DE MERIT profesoarei de arte plastice Delia Petrea și doamnei Stela Gherasim-Mateianu, ambele, coordonatoare de proiect, precum și elevilor Alexa Petrea și Alexandru Bucur (clasa a VI-A), Andrada Ambruș și Paula Gherasim (clasa a IX-a, Liceul Tehnologic), Virginia Pop (VIII-C), Alexandra Ojog și Ștefania Tămășoiu (VIII-A), Alexia Mangu și Cosmina Bogătean (VII-A), Denisa Oniț, Andreea Rus și Nuria Duca (VII B), pentru talent și perseverentă, osteneala de care au dat dovadă în timpul celor patru luni (mai-august 2017) de pictură, în stil bizantin, a icoanelor care împodobesc pereții cabinetului și aduc lumină în credința elevilor Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu.

Cuvinte de mulțumire le-au fost adresate pictorului religios Emil Dunăre, din Sărmașu, pentru că a avut bunăvoința să îi inițieze pe elevi în arta picturii cu vopsele acrilice și elevilor din clasa a VI-a A (dirigintă, prof.Marioara Dăian), pentru descifrarea semnificației religioase a fiecărei icoane din cabinet. Eleva Alexa Petrea și cucernicul părinte Ilie Dăian, i-au dăruit Înaltului Ierarh icoane ale Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu.

La despărțire, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, le-a urat elevilor și profesorilor să aibă parte de rod sporit la învățătură și în anul școlar 2017-2018.

• Ziua Armatei României, 25 octombrie 2017, a fost marcată la Luduș printr-un ceremonial religios organizat de Primăria, Consiliul Local și Protopopiatul Ortodox Luduș, la Monumentul Ostașului Român, din Parcul Central, în prezența domnului vicepreședinte al CJ Mureș, Ovidiu Dancu, domnului primar Ioan Cristian Moldovan, a viceprimarului Kiss Istvan.

După intonarea Inmului Național al României, sfințiții părinți protopop Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Mihail Cercel, Viorel Ormenișan și Valer Moldovan au oficiat slujba religioasă de pomenire a eroilor neamului românesc.

Omagiind devotamentul, curajul, puterea de muncă, de luptă și de sacrificiu ale bravilor militari români, armata ca instituție fundamentală de care se leagă toate momentele cruciale ale istoriei naționale, generalul maior (r) Gheorghe Popa, președintele filialelor mureșene ale ANVR și ANCMRR, a definit Ziua Armatei României ca sărbătoare a valorilor românești, a patriotismului, a atașamentului față de neam și țară.

Recitatorul Viorel Mornea, din Cluj-Napoca și eleva Mariana Emiliana Mărginean, din clasa a X-a E, de la Liceul Tehnologic Luduș, a emoționat întreaga asistență cu balada „Eroul Necunoscut".

În acordurile „Imnului eroilor", la Monumentul Ostașului Român au fost depuse coroane ale recunoștinței.

Lasă un comentariu