PALATUL ADMINISTRATIV DIN TÂRGU-MUREȘ, PUNCT DE ATRACȚIE AL JUDEȚULUI MUREȘ!

Distribuie pe:

Palatul Administrativ din municipiul Târgu-Mureș, unde se află sediul Instituției Prefectului Mureș și a Consiliului Județean Mureș, a devenit un punct de atracție începând cu primăvara acestui an, îndeosebi pentru liceeni. Recent, în cadrul programului ,,Școala altfel", un grup de 53 de elevi și profesori de la Cole-giul Economic „Transilvania", din municipiul Târgu-Mureș, de la clasele cu specializarea administrație și comerț, au vizitat Palatul. După cum ne-a relatat interlocutoarea noastră, Alexandra Vițelar, este întotdeauna deschis tinerilor și celor care doresc să-l viziteze, acest lucru putându-se face în baza unei solicitări în scris și în urma unei programări, fără a se percepe vreo taxă.

„Turul Palatului are două părți care sunt interconectate, o parte în care prezentăm istoricul acestei clădiri - de la construcție și de la mandatul primarului Bernady Gyõrgy, iar o a doua parte, în care explicăm cu ce se ocupă cele două instituții care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ (...) Grupurile sunt ghidate de către un reprezentant al Consiliului Județean Mureș și de un reprezentant al Instituției Prefectului, care le pun la dispoziție toate informațiile de care au nevoie. Turul include vizitarea holului principal cu elementele de istoric și arhitectură a sălii mari de ședințe, cu terasa, curtea interioară și turnul cu ceas", a precizat Alexandra Vițelar.

Ideea de a veni și a descoperi secretele unei clădiri, pe lângă care trecem în fiecare zi de câteva ori, și care face parte din trecutul, prezentul și viitorul acestui oraș, a fost implementată în luna mai a.c., iar clădirea a stârnit interesul curioșilor și a celor dornici de o informare corectă și directă despre activitățile curente care se desfășoară în cadrul Palatului.

„Acest tur de vizitare a început în luna mai, pe data de 16 mai, atunci când am instaurat Zilele Porților Deschise la Palatul Administrativ din municipiul Târgu-Mureș. De ce pe 16 mai, pentru că pe 16 mai în anul 1904, Consiliul local, de la vremea respectivă, a dat undă verde poiectului de construire a clădirii. Deci, legăm acest tur și data de 16 mai, de decizia administrativă, tocmai pentru a explica rolul și locul autorităților locale în sistemul de administrare al unui județ. De la momentul 16 mai 2017, până în prezent, peste 700 de persoane au vizitat Palatul Administrativ, cea mai mare parte copii, elevi, dar am avut și patru ture organizate pentru adulți.

(...) Sunt foarte mulți care nu cunosc atribuțiile și competențele Consiliului Județean sau a Instituției Prefectului, sau le confundă (...) Noi recomandăm acest tur copiilor începând de la clasa a V-a, pentru că sunt totuși niște chestiuni destul de tehnice, administrative, de funcționalitate, de atribuții ale unor instituții ", a mai precizat Alexandra Vițelar.

Atracțiile de pozat sunt mai multe, de la băncuța din hol în formă de scoică, pe terasă până în turn, dar și în sala de ședințe. Clădirea este interesantă prin elementele de inedit: vitraliile, sistemul de aerisire a sălii de ședință, care se face printr-un tunel, dar și birourile unde se desfășoară activitățile curente.

Scopul acestor vizite se dorește a fi unul cât se poate de educativ - civic, iar feedback-ul este foarte bun, deoarece pornind de la o simplă curiozitate a celor care pășesc pentru prima dată pragul Palatului Administrativ, ei se informează în mod direct și concret despre activitățile instituțiilor care, practic, conduc județul, îl administrează.

Aceste tururi vin să implementeze principiile prevăzute în strategia de comunicare publică a Consiliului Județean Mureș, adoptată în luna martie a.c., prin Hotărâre de Consiliu Județean, prin care autoritatea publică trebuie să vină aproape de cetățean.

 

Lasă un comentariu