CREIERUL NOSTRU FUNCȚIONEAZĂ, UNEORI, PE PILOT AUTOMAT

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea York și cei de la Universitatea Cambridge, citați de descopera.ro, susțin că, la nivelul creierului, există un pilot automat, care intră în funcțiune atunci când mintea noastră „călătorește", permițându-ne să îndeplinim sarcinile cu ușurință, fără să ne gândim la ele.

„Pentru a analiza dacă există activitate în creier chiar și atunci când nu ne punem mintea la contribuție în mod conștient, i-am rugat pe cei 28 de voluntari care au participat la studiul nostru să joace un joc de cărți în timp ce li se scana creierul. În joc, fiecare persoană avea patru cărți. Apoi li se dădea a cincea și erau rugați să o asocieze cu una dintre cele patru, fără să li se spună după ce criteriu - nu știau că trebuie pusă în funcție de culoare sau de număr. Prin încercări și eșecuri repetate, fiecare persoană și-a dat seama după câteva runde. În timpul acestei prime faze, activitatea cerebrală indica tiparele întâlnite în procesul de învățare.

Pe măsură ce jocul a continuat, iar participanții s-au obișnuit cu el, activitatea cerebrală semăna cu cea care folosea setul de structuri cerebrale, numite DMN. De asemenea, răspunsurile au devenit mai rapide și mai precise.

Acest lucru sugerează că, atunci când ne oprim din gândit, creierul intră pe pilotul automat, care ne permite să realizăm sarcinile fără să ne gândim prea mult la ele. Mai mult de atât: putem deveni mai preciși și mai eficienți pe pilot automat!

În experiment, persoanele ale căror structuri DMN sunt mai puternic conectate s-au descurcat mai bine în jocul de cărți, având o activitate mai coordonată. Deci, cu cât DMN-ul unei persoane este mai bine legat, cu atât pilotul automat este mai bun.

Așa se explică faptul că activități de rutină, precum spălatul vaselor sau condusul mașinii până acasă, necesită foarte puțin efort", afirmă experții britanici.

 

Lasă un comentariu