SĂ MOARĂ VECINUL, SĂ-I MÂNCĂM ȘI CAPRA!

Distribuie pe:

În ultimele zile, telefoanele din locuința mea sună ca la gară. Oamenii, revoltați, îmi cer „SĂ FAC CEVA!" pentru că la Reghin se întâmplă lucruri care ies din sfera imaginației, urmând ca instituția culturală cu cea mai interesantă și prolifică activitate culturală din municipiu - Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" - să fie desființată printr-o decizie locală, cu acordul Direcției Județene pentru Cultură.

La primul semnal, semnat, pe Facebook,… „Fără număr"am răspuns că nu pot să iau în serios așa ceva, că precis sunt zvonuri răuvoitoare datorate unei anumite tensiuni existente la nivelul instituțiilor din oraș. Arăta așa: „FĂRĂ NUMĂR: Vă aduc la cunoștință că, în data de 26 octombrie 2017, s-a votat desființarea Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu" din Reghin (Casa de Cultură a Tineretului, și nu a Consiliului local sau a Primăriei municipiului Reghin, fraților!!!!!). Casa de Cultură, recunoscută la nivel național și internațional prin activitățile sale, desființată în favoarea Bibliotecii orășenești. Sunteți de acord cu așa ceva?????E o totală lipsă de interes pentru municipiul nostru, să nu avem noi, tinerii, instituția care să ne reprezinte!!!!!!"

Au venit apoi, în cavalcadă, mesaje, telefoane, din zone diferite ale populației reghinene, din țară, din afara ei - căci internetul „bate" departe -, așa că am pus eu mâna pe telefon, să-l întreb pe directorul Marcel Naste ce se întâmplă acolo, și de ce ar dori cineva să strice un lucru care merge bine. Nu că n-aș ști, fiindcă asta e tradiția noastră românească, să ne punem crosa la patină unii altora, să moară și capra vecinului, sau mai bine să moară vecinul, ca să-i mâncăm noi capra.

Nu voi relata discuția, nu pentru că ar fi vreun secret, ci pentru că scripta manent, așa că voi posta aici câteva date despre activitatea instituției. L-am rugat pe Marcel Naste să-mi scrie, negru pe alb, ce-au făcut ei acolo atât de rău, încât i-au supărat pe unii-alții.

Mi-a trimis mai multe materiale, din care am extras câteva idei.

Vă las pe Dumneavoastră să judecați.

Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" din Reghin s-a înființat la începutul anilor 1977, când Comitetul Central al U.T.C. investea în mișcarea de tineret a României. De peste 40 de ani, această instituție a susținut viața culturală reghineană, dezvoltând activități specifice tinerilor, dar nu numai, devenind, prin bogata sa prezență cultural-educativă, una din importantele instituții ale municipiului, conectată permanent la nevoile de împlinire și dezvoltare spirituală, prin actul artistic diversificat pe care îl promovează.

În data de 1 decembrie 2012, în urma unui examen, funcția de conducere a instituției îi revine artistului Marcel Naste. Un tânăr, pe atunci, de doar 32 de ani, fost consilier la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Mureș, cu o bogată activitate culturală în palmares și dornic de a aduce un nou suflu de inspirație culturală, amprentându-și personalitatea și încercând să găsească noi căi de comunicare cu societatea și apropierea acesteia față de actele culturale. La Casa de Cultură a Tineretului perioada decembrie 2012-2017 s-a dovedit a fi înfloritoare pentru municipiul Reghin. Aprecierile nu au întârziat să apară. Casa de Cultură este cunoscută prin activitățile sale, instituția primește ca încoronare a muncii depuse pentru perioada decembrie 2012- 2017 numeroase distincții: diploma „Superlative culturale" pentru întreaga activitate culturală, oferită de Radio România Tg. Mureș; Diplomă de Onoare acordată de Ministerul Educației și Invățământului, Diploma EXEMPLARIUM (2017) a „Punților de lumină" și multe alte distincții onorante. Nu este loc aici pentru a înșira sutele de manifestări ale tinerilor. Voi puncta doar câteva.

Anul 2014 a debutat cu reînvierea truperi de teatru de la Reghin, care, în luna februarie, reușește să aibă premiera piesei „Cerere în căsătorie" de A.P. Cehov. Această poziție a oferit actorilor… amatori privilegiul de a fi considerați, de critica de specialitate, „adevărați actori profesioniști". Iată de ce Marele Premiu de la Festivalul de Teatru „Scena", ediția a 22-a, Bahnea, a venit până la urmă ca o confirmare a ceea ce reprezintă această trupă pentru instituție și pentru municipiul Reghin. Datorită implicării și devotamentului, dar și rezultatelor obținute cu trupa de teatru „Din Culise" a Casei de Cultură a Tineretului, la Reghin, în anul 2015 a luat ființă un nou proiect de amploare: Festivalul Național de teatru de amatori „Din Culise". Reghinul a devenit pentru a treia oară capitală culturală a teatrului de amatori, reunind pe aceeași scenă actori din toate colțurile țării.

„Street Groove Festival" este un concurs de dans cu participare internațională. Pe parcursul celor patru ediții au fost prezente pe scena Casei de Cultură nume grele ale dansului de gen; a treia ediție a Festivalului-Concurs Internațional „Street Groove Jam", la care au participat cei mai buni instructori de gen din lume și s-au înscris peste 300 de persoane, din diferite țări.

În anul 2015, Casa de Cultură a Tineretului, prin reprezentantul ei, Marcel Naste, a participat la Bienala de la Tivoli - Italia, organizată de Asociația culturală A.L.B.A. Italia, unde s-au reunit artiști de renume din lume, din domeniul picturii moderne și al sculpturii, și unde Marcel Naste, ca reprezentant al României și al Reghinului, a obținut Mențiune. Acest succes a fost încoronat cu participarea la expoziția itinerantă cu tema în arta religioasă creștină „Arhanghelul Mihail", desfășurată în cadrul unei ceremonii a Ordinului Cavalerilor Templieri din Roma, la Casa San Bernardo și la Abația Tre Fontane. Apoi, în anul 2016 participarea la expoziția de la Calcata-Italia, la a IV- a ediție a premiului „Le tre Signorie di Calcata", la Palatul Baronal din localitatea Calcata, Lazio, în Italia, i-a adus artistului reghinean Marcel Naste aprecieri din partea juriului criticilor de artă, primind distincția „Ad Honorem per la Critica", fiind artistul cel mai apreciat pentru tehnică.

 Între internauții care n-au întârziat să reacționeze la auzul veștii că urmează desființarea Casei Tineretului, am remarcat intervenția reputatului profesor artist Călin Bogătean:

„Dureros . Uneori ne întrebăm dacă în țara aceasta lucrurile bune trebuiesc premiate prin distrugere. Ne-am distrus industria, ne-am vândut pământul, ne-am vândut unii pe alții. Identitatea ca ființe a devenit marfă de schimb, de patriotism nu mai vorbim, în anii aceștia după revoluție a ajuns doar la un nivel de supraviețuire, fiind pe cale de dispariție. Ferească Dumnezeu să fie un război vreodată, că din «patriotism» vom rămâne inerți, plini de nepăsare. Războiul dintre noi este doar un instrument de slăbiciune. A mai rămas o fărâmă din identitatea noastră: religia și cultura. Amândouă sunt lovite zi de zi. Întotdeauna am crezut în soluții care pot îmbogăți viața noastră, iar soluțiile radicale sunt nefolositoare mai ales culturii, oamenilor, reghinenilor, și nu numai lor. Așa cum, în al doisprezecelea ceas, tâlharul răstignit alături de Mântuitor și-a schimbat destinul, nădăjduiesc că acest lucru se poate face și pentru Casa de Cultură păstorită de directorul său, Naste Marcel, un om, un profesionist de NOTA 20, nu de 10, până în prezent. Colectivul, slujitorii acestei Case de Cultură au înțeles că, oferindu-se pe ei înșiși culturii reghinene, oamenilor iubitori de artă, în manifestările cultural-artistice câmpenești, festivaluri, expoziții, au devenit parte din arta vie a actului cultural, nu un referent de specialitate sau angajat sictirit de viață și societate, care se mulțumește cu sintagma «Las', că merge și așa!». Cei care pot hotărî soluții constructive și benefice pentru această Casă de Cultură sper că vor găsi soluțiile pentru o normalitate, pentru performanță, pentru reghineni!".

CE SE PRECONIZEAZĂ, DE FAPT??? DE CE SUNT REVOLTAȚI MAI ALES TINERII REGHINENI?

În ședința ordinară de consiliu din data de 26 octombrie, Primăria și Consiliul Local au aprobat proiectul de hotărâre privind reorganizarea instituțiilor de cultură din Reghin, care presupune, printre altele, comasarea prin absorbție de către Casa de Cultură „Eugen Nicoară" a activității Casei de Cultură „George Enescu" și preluarea personalului existent.  Personalul instituției, ca urmare a comasării prin absorbție, își va desfășura activitatea în sediul Casei de Cultură „Eugen Nicoară" din strada Spitalului, nr.11, în subordinea actualului manager al Casei de Cultură „Eugen Nicoară", Ioan Conțiu. În imobilul în care actualmente funcționează Casa Tinerilor urmând să se instaleze, cu arme și bagaje, începând cu data de 1martie 2018, Biblioteca Municipală „Petru Maior" - director Sorina Bloj.

,,Comasarea celor două Case de cultură din Reghin nu e un scop în sine - a declarat jurnaliștilor de la „Punctul" Nicolae Băciuț, Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș.- E consecința unei situații- limită, creată de anunțul intenției de vânzare de către actualii proprietari a imobilului în care funcționează Biblioteca Municipală «Petru Maior», din Reghin. Cum achiziția clădirii de către Primărie nu și-a găsit surse de finanțare, scoaterea în stradă a Bibliotecii e într-un orizont al iminenței, în condițiile în care contractul de închiriere expiră în martie 2018. Singura soluție pentru a ieși din această situație s-a considerat că e spațiul în care funcționează acum Casa de Cultură a Tineretului «George Enescu», în care funcționează deja secția pentru copii a Bibliotecii. Cum există două case de cultură în Reghin, comasarea nu e de natură să aducă prejudicii culturale, ba s-ar putea chiar optimiza activitățile culturale prin noile condiții de la Casa de Cultură «Eugen Nicoară» și prin substanțializarea tehnicii reunite de la cele două instituții. Totodată, Sala de spectacole de la Casa de Cultură a Tineretului «George Enescu» își menține funcționalitatea în aceiași termeni, pentru activități specifice. Comasarea nu este împotriva cuiva, ci în favoarea culturii reghinene. În realitatea lor, lucrurile au o logică la îndemâna oricui: nu poate fi acceptată scoaterea singurei biblioteci a municipiului în stradă, în timp ce există două case de cultură - de fapt, Reghinul e singurul oraș din județ cu două case de cultură. Calculele economice, pe de altă parte, spun că banii cheltuiți acum pentru chirie acum pot fi folosiți pentru activități culturale. Iar funcționarea bibliotecii a fost afectată de imposibilitatea de a se face investiții din bani publici pentru lucrările de reabilitare imperative, câtă vreme imobilul nu e proprietatea Primăriei".

Sunt convinsă că Nicolae Băciuț a fost indus în eroare, știută fiind patima lui pentru carte și respectul pentru oamenii care o slujesc, fiindcă, în mod cert, un om de cultură nu ar invoca niciodată „surplusul" cultural imobiliar și funcțional al unei localități, pentru a salva o altă instituție, aflată în cădere liberă. Nu poți afirma că un asemenea demers e în folosul cuiva, atunci când iei munca de succes a unui om, îi iei casa, masa, îl iei și pe el, și-l vâri în subordinea altcuiva - oricât de merituos ar fi noul stăpân! -, lipsindu-l de instrumentele decizionare. Ca în armată, când iei un general din fața oștenilor, îi arzi două palme și-i smulgi o stea de pe epoleți. Sala de spectacole din Casa Tineretului își menține funcționalitatea în condițiile în care imobilul devine bibliotecă??? O sală cu sute de scaune pentru 20-30 de cititori? Ăsta, da, management cultural! Și cât costă o mutare? Nu vreau să intru în vreo polemică sterilă cu nimeni, nu e locul acum să dezvolt și alte idei. Să fie clar: sunt de acord că Biblioteca trebuie să aibă un spațiu corespunzător, dar nu ocupând Casa Tineretului. Aflu că există un cinematograf care se părăginește. Târgumureșenii au folosit în mod excepțional aceste cinematografe vechi, dându-le chip nou și noi funcționalități. Reghinul de ce nu poate?

„Puteau găsi altă soluție, dar nu s-a vrut! -scrie poetul Mugurel Pușcaș. - Nu suntem copii, și de un ceas în urbea asta! Se cheltuie o caruță de bani pe alte acțiuni, activități ineficiente și inutile, «culturale », sportive (sponsorizăm un club) etc. Puteau lucra la capitolele din bugetul pe 2018... Cine nu le cântă în strună zboară, se pare… Eh... Așa au făcut și cu ziarul tinerilor reghineni. În condițiile tentațiilor de azi ale noi generații (net excesiv, case de noroc, baruri etc.), numai cineva foarte obtuz la minte poate lua asemenea decizie! A ajuns cultura manipulată, controlată politic local, umbrela de vreme rea pentru edili, întunecându-le mintea, de parca mai era ceva de întunecat....Rușinos!"

„Acolo unde important este «prețul» - cu argumentele contabil-financiare ale unui ordonator de credite (APL ) - și NU SE CUNOASTE VALOAREA CULTURII, ...... urmează compătimirea! ", remarcă apreciatul om de teatru și de radio Rudy Moca.

A cui este, de fapt, această instituție ce se dorește sacrificată? Nu e în patrimoniul Tineretului? Scrie în documente: „Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" din Reghin s-a înființat la începutul anilor 1977, când Comitetul Central al U.T.C. investea în mișcarea de tineret a României." Nu se găsesc alte soluții fiindcă o vor pe ea, și doar pe ea, fiindcă e pusă la punct și fiindcă directorul le stă unora ca un arici în gât? „Are oi mai multe și câini mai bărbați"???? Fiindcă sunt prietenii și colaboratorii mei? Eu nu mă tem de nimeni. Mie n-aveți ce să-mi mai luați, și niciun partid sau formațiune politică nu se poate lăuda că mi-ar fi oferit vreodată ceva. Voi fi totdeauna alături de cei care zidesc, nu alături de cei care își urăsc și își batjocoresc, fie și voalat, semenii!

Lasă un comentariu