Șevalet RETROSPECTIVA ALEXANDRA BELCIUG

Distribuie pe:

În Turnul Dogarilor din Cetatea Medievală din Târgu-Mureș, sâmbătă, 4 noiembrie 2017, ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură Alexandra Belciug, „Retrospectivă 70 - 40".

Expoziția e organizată cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani și a 40 de ani de activitate a Alexandrei Belciug în cadrul Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

Într-un exercițiu al afinităților elective, Alexandra Belciug intră în geografia solidarității bistrițenilor, care se regăsesc într-un spațiu de cultură străin de cel al nașterii.

Așa, la Târgu-Mureș, începând poate cu Iulius Moldovan, continuând cu Valentin Marica ori Cornel Sigmirean, ne-am simțit într-un fel „proprietarii" unor nostalgii și ai unor perspective comune. Între noi, bistrițenii de la Târgu-Mureș, Alexandra Belciug e singura care vorbește în limba culorilor, aducând mereu în prezent un timp al regăsirii.

Născută la Beclean, asimilabilă generației (promoției, după Laurențiu Ulici) șaptezeci, Alexandra Belciug vine spre pictură dinspre un domeniu aparte, „Psihopedagogia specială", teritoriu în care arta e, cu siguranță, și terapie.

Dar zonele plastice în care se așază confortabil sunt cele circumscrise sentimentului religios al ființei.

Antecedentele artistice ale Alexandrei Belciug coincid cu perioada în care, ca elevă ori studentă la Cluj, se simțea parte a formării artistice instituționalizate, la Liceul de Artă, ori la atelierele secției de arte plastice ale Institutului Pedagogic, sub bagheta pictorului și profesorului Teodor Botiș.

Ca să-și consolideze și sistematizeze informațiile și elanurile artistice, Alexandra Belciug a urmat cursurile Școlii de Artă din Cluj, secția pictură, la clasa profesorului Ștefan Math, în perioada 1966-1969.

Stabilită la Târgu-Mureș în 1970, s-a integrat mișcării artistice mureșene, implicată fiind nu doar artistic, ci și administrativ, îndeplinind chiar și funcția de vicepreședinte al AAP.

Ca artist, a depășit suta de prezențe expoziționale de grup și personale, participând și la numeroase tabere de creație.

Dacă e să definim personalitatea artistică a Alexandrei Belciug, nu putem ocoli calificativul smerenie, cu tot cortegiul de trăsături induse: modestie, simplitate etc.

Temele dominante ale picturii Alexandrei Belciug, dovadă stau titlurile fără echivoc, sunt cele religioase, incluzând și drumul crucii unei opțiuni, credința greco-catolică, afirmată mai ales în dimensiunea sa jertfelnică, de martir. Mereu însă, caută și locul geografic, peisajul pe potriva stărilor ei de spirit.

Pictura Alexandrei Belciug e confesiune, e semn al memoriei vii, al regăsirii.

(Foto: vernisaj la Prefectura Mureș)

Lasă un comentariu