Lipsă de compatibilitate între piața muncii și sistemul educațional

Distribuie pe:

Dintr-un raport al Institutului Național de Statistică (INS), reiese că unul din cinci români, cu vârste între 15 și 34 de ani, susține că școala absolvită nu corespunde cu sarcinile de la locul de muncă, același raport arătând că un tânăr din trei se angajează cu ajutorul rudelor și cunoștințelor. Totodată, raportul arată că șomajul în rândul absol-venților cu studii medii sau superioare este de 35,7%.

Pe de altă parte, specialiștii în recrutarea forței de muncă explică rezultatele constatate de INS prin efectul dezastruos pe care îl are lipsa de compatibilitate dintre actuala piață a muncii și sistemul educațional, care este mult prea învechit.

„De-a lungul facultății, studenții români studiază materii care nu au nicio legătură cu ceea ce au de făcut mai departe în câmpul muncii, excepție făcând facultățile de medicină, drept sau IT.

Atât timp cât nu se va face o corelare a educației cu nevoile pieței muncii, cu trendul, cu locurile de muncă care sunt căutate la momentul actual sau care vor fi căutate, nu îi vom ajuta pe tineri să devină cetățeni productivi. Este necesar ca instituțiile de învățământ să se axeze pe componenta practică. Mai mult, ar fi binevenit un mecanism de control, astfel încât să avem certitudinea că tinerii chiar fac activități practice. Concret, studenții nu ar trebui doar să meargă în vizită la o firmă pentru a primi o adeverința de practică, ci aceștia ar trebui să fie realmente puși la muncă de către angajatori.

Dacă problema nu va fi rezolvată printr-o serie de politici publice eficiente, șomajul mare în rândul tinerilor și angajarea pe relații vor persista", este de părere Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, citat de adevarul.ro.

Ancheta INS a fost realizată prin chestionarea a 4.876 de tineri, cu vârste între 15 și 34 de ani. Dintre aceștia, 1.871 erau salariați, cei mai mulți (922, adică 49,3%) găsindu-și locul de muncă prin contactarea directă a angajatorului, în timp ce 540 (28,8%) s-au angajat cu ajutorul rudelor, cunoștințelor sau prietenilor.

Din totalul tinerilor activi pe piața muncii, doar mai puțin de jumătate (44,1%) consideră că studiile pe care le-au urmat corespund în mare măsură cerințelor locului de muncă actual, iar 20,6% au declarat că studiile absolvite corespund doar foarte puțin sau deloc sarcinilor pe care le au de îndeplinit la job.

Lasă un comentariu