De anul viitor, CREȘTE ȘI TARIFUL ORAR AL ZILIERILOR!

Distribuie pe:

În condițiile în care salariul minim brut pe economie va crește, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, va fi majorat și tariful orar al zilierilor.

Potrivit Legii nr. 52/2011 (Legea zilierilor), cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei, ceea ce reprezintă o remunerație pe oră de 8,735 lei, pentru o medie de 166 de ore pe lună. Însă, de la 1 ianuarie 2018, odată cu mărirea anunțată a salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea să fie mai mic de aproximativ 11,40 de lei (pentru o medie de 166 de ore pe lună).

Reamintim că, în conformitate cu legea, zilierul este definit ca fiind persoana fizică, cetățean român sau străin, ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remunerații.

Raportul de muncă dintre zilier și beneficiar se poate desfășura prin acordul părților, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

Și minorii pot fi zilieri, dar nu dacă au vârsta sub 15 ani. Ei pot desfășura numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile pe care le au, fără să le fie periclitată starea de sănătate și fără să le fie încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială și dreptul la educație.

Lasă un comentariu