ANTICOAGULANTELE PREVIN APARIȚIA DEMENȚEI

Distribuie pe:

Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska, din Stockholm, susțin că medicamentele anticoagulante oferă protecție împotriva demenței și a accidentului vascular cerebral în cazul persoanelor care suferă de aritmie.

„În studiul nostru, care a inclus analiza unor date prelevate de la peste 444.000 de pacienți cu fibrilație atrială (FA), am descoperit că pacienții aveau un risc mai mic cu 48% de a dezvolta demență dacă luau medicamente anticoagulante în comparație cu persoanele care sufereau de aceeași afecțiune dar cărora nu le fusese prescrisă această medicație.

Deși descoperirea nu poate dovedi cauza și efectul, ea demonstrează că pastilele pentru subțierea sângelui protejează contra demenței în cazul pacienților cu această boală. FA crește riscul de accident vascular cerebral și favorizează dezvoltarea de cheaguri de sânge în creier, fenomen care contribuie la declanșarea demenței.

Niciun creier nu poate rezista pe termen lung unui bombardament constant al cheagurilor microscopice. Pentru a conserva ceea ce au, cei diagnosticați cu FA ar trebui să aibă grijă să utilizeze anticoagulantele.

Cercetarea a identificat persoanele din Suedia care au primit diagnosticul de FA între anii 2006 și 2014, iar în această perioadă 26.210 pacienți au fost diagnosticați cu demență.

Printre medicamentele prescrise pentru subțierea sângelui se numără warfarină, apixaban, dabigatran, edoxaban și rivaroxaban. Efectul protector al acestora a fost cu atât mai mare cu cât tratamentul era început cât mai curând după diagnosticul de FA.

Pacienții ar trebui să înceapă să ia aceste medicamentele cât mai curând posibil și să continue administrarea lor, iar medicii nu ar trebui să le spună acestora să stopeze administrarea anticoagulantelor orale fără un motiv solid.

Studiul nu a constatat nicio diferență între warfarină, vechiul medicament utilizat pentru subțierea sângelui, și anticoagulantele mai noi, în ceea ce privește prevenția demenței", afirmă experții suedezi.

Lasă un comentariu