Da! Importăm carne de porc și din Africa!

Distribuie pe:

Guinea Bissau este unul dintre cele mai mici state din Africa cu aproape 1,7 milioane de locuitori, de unde, mai nou, România importă și carne de porc. La întrebarea de când și ce cantitate de carne importăm din micuța țară Africană, Ministrul Agriculturii a răspuns, prin biroul de presă, la modul general despre comerțul cu carne între România și Guineea. Mai exact, că în anul trecut am exportat în Guineea Ecuatorială „54 de tone de carne și organe comestibile de pasăre", în valoare de 51.000 de euro.

De asemenea, Ministerul Agriculturii mai preciza că: „În 2017 perioada ianuarie-iunie, nu sunt înregistrate date statistice privind carnea și produsele din carne de porc". De fapt, carnea de porc proaspătă produsă în România nu o prea găsim în vitrinele frigorifice din supermarketurile de la noi. Mai exact, principalele țări din care se aprovizionează marile magazine de la noi sunt Germania, Portugalia și Ungaria. Un vânzător de la raionul de carne dintr-un mare magazin supermarket spunea: „Odată pe lună, când primim carne românească, o cumpărăm noi. Se importă pulpă dezosată, ceafă, organe, ficat, inimă, limbă, rinichi și carne tocată. Pe pungi scrie carne refrigerată, dar ea este congelată".

Tudor Stanca de la Asociația Producătorilor de carne de porc, precizează că: „80% din carnea pentru procesare este din import".

Mai exact, carnea de porc produsă în România se comercializează în magazinele mici - măcelarii de cartier. Din datele producătorilor rezultă că 70-80% din carnea proaspătă de porc este produsă în România. Însă, cea mai mare cantitate a cărnii de porc din marile magazine se importă din state europene și, cum arătam, chiar din Africa.

Cum sunt sprijiniți crescătorii de porci din România? Având în vedere că importul de carne de porc din Europa afectează puternic piața românească, Ministrul Agriculturii și Comisia Europeană susțin că ajută crescătorii de porci de la noi cu bani: „Suma totală pentru sectorul de creștere a porcilor în anul 2016 a fost de 2.372.804 euro, asigurată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind distribuită astfel: 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații și 300.000 euro pentru activitatea de reproducție din exploatații.

S-au mai acordat și alte ajutoare excepționale, suma totală acordată pentru sectorul de creștere a porcilor în anul 2016 fiind de 5.448.041 euro."

Cu toate aceste ajutoare românii mănâncă, până la 80%, carne de porc și de bovină din import.

De ce? Pentru că în marile magazine de unde se aprovizionează săptămânal nu găsesc în vitrine carne și preparate de carne din România ci, cu unele excepții, numai din import. Unul din motivele invocate de conducerile supermarketurilor este că sortimentele de carne produse de fermierii români sunt mai scumpe decât cele din import. Așa să fie?

 

Lasă un comentariu