Castelul din Zau de Câmpie a trecut în administrarea Muzeului Județean Mureș

Distribuie pe:

În cadrul ședinței din 26 octombrie, consilierii județeni au decis trecerea castelului din localitatea Zau de Câmpie (Castelul Ugron) din administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș (DGASPC) în administrarea Muzeului Județean Mureș, pentru organizarea unor activități muzeale.

În acest imobil, cunoscut și sub numele de „Castelul Ugron", a funcționat, până în 2012, un centru de plasament, însă după repartizarea copiilor în case de tip familial, centrul a fost închis, iar clădirea a început să se degradeze, în ciuda eforturilor administratorului (DGASPC) de a accesa fonduri pentru a dezvolta unele programe sociale. În momentul de față, imobilul este neutilizat și nu se mai regăsește în strategia de dezvoltare pentru viitor a DGASPC, care și-a exprimat acordul de a renunța la dreptul de administrare asupra lui.

Invocând o bogată experiență în conservarea, restaurarea și reabilitarea monumentelor culturale, Muzeul Județean Mureș și-a manifestat disponibilitatea de a prelua în administrare imobilul, în vederea reabilitării și renovării lui, inclusiv prin accesarea de fonduri europene, sens în care bugetul instituției a și fost suplimentat cu suma de 130.000 de lei pentru reparații urgente.

Unicitatea castelului constă, după cum se știe, în faptul că este construit după principiile calendarului: 365 de ferestre, patru turnuri, 52 de camere, șapte terase și 12 holuri, redând, cu alte cuvinte, numărul zilelor anului, al anotimpurilor, al săptămânilor anului, al numărului de zile ale săptămânii, respectiv al lunilor anului.

Castelul, a cărui construcție a început în 1911 și a durat trei ani, a fost proprietatea baronului Ugron Istvan, ambasador al Austro-Ungariei în Rusia, ai cărui prezumtivi moștenitori l-au și revendicat, însă fără succes. În timpul comunismului, imobilul a fost preluat de stat și a avut mai multe destinații: sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală, depozit de cereale, casă de copii (sursa - wikipedia). În ultimii ani, a fost avansată ideea amenajării, în incinta castelului, a unei case de bătrâni, însă, din păcate, proiectul a fost abandonat.

Lasă un comentariu