ZILELE FILMULUI LUX 2017, LA TÂRGU-MUREȘ, 5-7 NOIEMBRIE 2017

Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează în perioada 5-7 noiembrie Zilele Filmului LUX 2017, care se vor desfășura anul acesta în trei dintre cele mai importante centre urbane și culturale din România, București, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. Manifestarea, ajunsă la cea de a șasea ediție în România, va prilejui proiecția filmelor finaliste în cursa pentru Premiul LUX al Parlamentului European, ediția 2017, dezbateri cu spectatori, realizatori de producție cinematografică, regizori, scenariști, critici de film, jurnaliști specializați.

Publicul va putea viziona și o expoziție de fotografii despre comunitatea sami - un popor indigen care trăiește în nordul Suediei, Norvegiei și Finlandei, fotografii puse la dispoziție de Ambasada Suediei.

La Târgu-Mureș, Zilele Filmului LUX 2017 se vor desfășura la Cinema Arta, în zilele de 5, 6 și 7 noiembrie, după următorul program:

Duminică, 5 noiembrie

16:30 - Proiecție „ 120 BPM " regia Robin Campillo, producție Franța (143 min.)

Luni, 6 noiembrie

17:30 - Proiecție „Sameblod", regia Amanda Kernell, producție Suedia-Norvegia-Danemarca (110 min.)

Marți, 7 noiembrie

16:30 - Proiecție „Western", regia Valeska Grisebach, producție Germania- Bulgaria-Autria (100 min.)

18:10 Dezbatere „Premiul Lux al Parlamentului European: Estul si Vestul în filme, asemănări și deosebiri surprinzătoare'" - moderator Irina Margareta Nistor

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Filmele sunt subtitrate în limba română.

***

Cele trei filme finaliste din 2017

„120 de bătăi pe minut", de Robin Campillo (Franța)

Acest film descrie solidaritatea, simțul umorului și determinarea unui grup de activiști care luptă împotriva SIDA, la începutul anilor 1990 la Paris.

„Sámi Blood", de Amanda Kernell (Suedia / Danemarca /Norvegia)

O fată Sami, un popor indigen care trăiește în nordul Suediei, Norvegiei și Finlandei, și-a părăsit comunitatea pentru a-și realiza visele. Curând, ea se confruntă cu rasismul.

„Western", de Valeska Grisebach (Germania/Bulgaria/Austria)

Folosind caracteristicile unui occidental, filmul urmărește un grup de muncitori germani trimiși pe un șantier de construcții din Bulgaria.

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene și a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei.

Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2017, va fi anunțat în data de 14 noiembrie a.c., la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informații se găsesc pe website-ul proiectului: www.luxprize.eu.

Lasă un comentariu